Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава УГКЦ очікує на позитивні результати від зустрічі Моспатріарха Кіріла і папи Франциска

    Глава Української Греко-Католицької церкви архієпископ Святослав (Шевчук) вважає, що майбутня зустріч папи Франциска і очільника РПЦ Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) є корисною і добре що такі зустрічі відбуваються.

    «Я думаю, що будь-яка зустріч є корисна, тому чергова зустріч між Папою Франциском і патріархом Кирилом, вона сама по собі була би доброю, як на мене. Абстрагуючись від того, наскільки, скажімо так, інша сторона є вільна-невільна у своїх суто релігійних якихось міркуваннях чи спілкуваннях, зустріч – це є на сьогодні чи не єдиний інструмент для того, щоб уникати конфронтації. Зустріч, діалог – це чи не єдина альтернатива для війни. Якщо ми сьогодні справді хочемо, щоб у світі, з-поміж християнами ми рухалися дорогою все ж таки примирення, зниження наших різних напружень, конфронтацій, цього не можна до кінця осягнути, не розмовляючи між собою», – сказав глава УГКЦ в інтерв’ю Укрінформу.

    Також архієпископ Святослав вважає, що папа не перейде червоні лінії, коли обговорюватиме Україну з Кірілом.

    «…Святійший отець дуже добре поінформований про те, що діється в Україні, ми маємо дуже інтенсивне спілкування і з ним особисто, й зі, скажімо так, дипломатичними структурами апостольської столиці. І я би не боявся, щоби хтось зінструментизував цю зустріч до якоїсь вузько політичної мети. Ми не знаємо, яка буде адженда, але я би сподівався, навіть хотів, щоб тема України не була пропущена, бо ця тема сьогодні є в центрі уваги всієї світової спільноти», – сказав архієпископ УГКЦ.

    Також він додав, що особисто  вважає, «що це є добре, що такі зустрічі будуть відбуватися».

    Нагадаємо, глава УГКЦ висловився за святкування Великодня в один день із православними. Також він зазначив, що перехід на новий календар в УГКЦ можливий лише «разом із православними братами».

    Ми писали, що РПЦ добиватиметься вигідних для себе заяв від папи на зустрічі. На думку експерта Олександра Єфременка, Москва хоче показати, що впливає на важливі процеси.

    Найсвіжіше

    Популярне