П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Ми готові прийняти, ми готові спілкуватися», – предстоятель ПЦУ про візит папи Римського в Україну

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній прокоментував заяви УГКЦ про можливий приїзд до України папи Римського.

    «Ми чуємо тільки зі ЗМІ, що може відбутися візит. З боку нашої церкви немає заперечень, ми готові прийняти, ми готові спілкуватися», – сказав митрополит Епіфаній в інтерв’ю DW.

    Водночас він зауважив, що в Церкві є спеціальна процедура в разі візитів глави Римокатолицької Церкви до країн, де більшість населення – православні.

    «Є певна традиція. Якщо Папа відвідує певну територію, де є більшість православних, візит узгоджують з місцевою канонічною церквою. Україна зараз є канонічною територією ПЦУ. Поки що нам не надходило ніяких сигналів щодо візиту», – зазначив першоєрарх ПЦУ.

    Раніше митрополит Епіфаній також коментував ймовірний візит папи Франциска в Україну. «Є така традиція: якщо папа відвідує православну країну, то він неодмінно це узгоджує з тією церквою, яка є панівною в цій державі. Панівною в українській державі є Православна Церква України, це її канонічна територія, тому ми очікуємо на те, що, якщо папа справді вирішить… Хоча ми говорили три роки теж про візит Вселенського патріарха, це не відбулося одразу. Була спочатку заява, патріарх сказав, що він приїде, він готовий, але потрібен час. Цей час прийшов і, я думаю, прийде час, коли Україну відвідає і папа», – говорив тоді митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Раніше про візит Папи в Україну говорив архієпископ і глава УГКЦ Святослав (Шевчук). У МЗС України підтвердили, що організація можливого візиту Папи Римського до України є «на порядку денному». 

    Посол України у Ватикані розповів, що Росія робить усе, щоби візит папи до України не відбувся.  

    Найсвіжіше

    Популярне