Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У США парафія перейшла із РПЦ до Вселенського патріархату

    Поки в Україні парафії РПЦвУ переходять до ПЦУ подібний випадок стався і у США. Там Свято-Миколаївська парафія РПЦЗ МП у Ред-Бенку, штат Нью-Джерсі, заснована у 1950 році, перейшла напередодні Різдва до Слов’янського вікаріатства Американської архієпископії Вселенського Патріархату, під омофор архієпископа Елпідофора.

    Про це повідомляє офіційний сайт вікаріатства.

    «У такий довгоочікуваний, сповнений духовної радості і Божественної благодаті день, хочу висловити особливу подяку Високопреосвященнійшому Елпідофорові, Архієпископу Американському, від імені вікарія Слов’янського Православного Вікаріатства архімандрита Олександра, від себе особисто, старости, скарбниці, і всіх прихожан Свято-Миколаївського храму, за мудре розуміння і бажання допомогти приходу у його проханнях. У цьому питанні багато архієреїв не розуміли, як вчинити, а Владика Елпідофор знайшов Соломонове рішення “як Богові догодити і народ Божий привести до спасіння”. За його благословенням сьогодні освячено храм, здійснено Божественну літургію і всі бажаючі сповідалися та причастилися Святих Христових Таїн. Хочеться висловити подяку вікарію Слов’янського вікаріатства архімандриту Олександру за духовне окормлення, поради та молитви. Отримавши відмову в інших канонічних юрисдикціях, до яких парафіяни звернулися за допомогою, громаду прийняли у Слов’янському вікаріатстві, де не могли відмовити – адже врешті-решт кожному доведеться відповідати перед Богом: чому ти пройшов повз і не допоміг стражденному? Без духовної підтримки архімандрита Олександра ми не змогли б зробити цієї доброї і богоугодної справи. І, нарешті, хочу висловити також слова подяки старості храму Євгену, скарбнику Надії та іншим парафіянам, які відстояли та відродили православний храм у Ред-Бенку», — зокрема, зазначив отець Олександр.

    У 1955 році громада в Ред-Бенку придбала будівлю колишньої баптистської церкви 1910 року. Спочатку більшість парафії складали члени Кубанської станиці Ред-Бенко, тому храм називали «козацьким». У 2010-х роках між парафіяльною радою з одного боку, настоятелем та священноначалієм з іншого стався конфлікт, внаслідок чого з 2014 року Свято-Миколаївська церква залишалася без священника, парафіяни молилися мирським чином. З 2020 року парафією почав опікуватися настоятель Іоанно-Предтеченського собору в Брукліні, Нью-Йорк, протоієрей Олександр Беля.

    У грудні минулого року о. Олександр здійснив чин малого освячення церкви, в якій після оновлення починається нове парафіяльне життя. У проповіді після богослужіння о. Олександр зазначив, що віруючий православний народ у Ред-Бенку багато зазнав і витерпів. Прихожани, маючи тверду віру до Бога, любов до свого храму і терпіння, виявлені за прикладом небесного покровителя громади, змогли подолати багато випробувань, що випали на прихід у відстоюванні храму, який хотіли закрити і ліквідувати.

    Нагадаємо, Архієпископ Америки Елпідофор відвідав родини загиблих поліцейських. Також у липні 2022 року Американська архієпископія святкуватиме 100-літній ювілей.

    Фото: slavonic.org

    Найсвіжіше

    Популярне