Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Болгарська Церква зробила крок у визнанні ПЦУ, – архієпископ Євстратій

    Як повідомляє сайт «Світло Фанару» митрополит Старо-Загорський Кіпріан (Болгарська Патріархія) співслужив минулої неділі, 26 грудня, митрополиту Халкідонському Еммануїлу в болгарському храмі Константинополя (Стамбула). Під час літургії відбулося поминання Блаженнійшого митрополита Епіфанія в Диптиху серед предстоятелів.

    Сайт зазначає, що ця подія є важливим кроком у напрямку засвідчення Болгарською Церквою визнання Томосу про автокефалію ПЦУ.

    Сайт підкреслює, що митрополит Кіпріан у 2019 році зробив заяву на користь очільника структури РПЦ в Україні митрополита Онуфрія, а також очолив комісію Болгарської Патріархії з «вивчення українського питання» (підсумків її роботи дотепер неоприлюднено).

    «Тож співслужіння єрарха БПЦ з митрополитом Еммануїлом, який очолював Об‘єднавчий Собор у Києві, та участь у Літургії, на якій поминалося ім’я Митрополита Епіфанія свідчать про зрушення у поглядах Болгарської Церкви на “українське питання”», – пише речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій.

    За його словами, можливим поясненням цього факту є те, що БПЦ активно виступає за автокефалію Охрідської Архієпископії (Північна Македонія), яка історично пов‘язана з Болгарською Церквою. Відомо, що буквально напередодні Вселенський патріарх Варфоломій офіційно приймав церковну делегацію з Північної Македонії на чолі з архієреєм. Це оглядачами було оцінене як позитивний знак щодо розгляду «македонського» питання.

    «Відтак Болгарська Церква, яка сподівається на таке рішення і на Томос для Охрідської Архієпископії, не може не визнати при цьому і Томос для Православної Церкви України», – підсумував речник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне