Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Димитрій: ПЦУ має подбати про виш, це мав би бути Православний Університет

    Православна Церква України має подбати про вищий навчальний заклад і це мав би бути Православний Університет. Одним із головних питань залишається питання освітнього рівня.

    Про це розповів єрарх ПЦУ митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) у інтерв’ю для «Релігійної правди».

    «… деякі проблеми назріли і вони власне вже обговорювались на засіданнях Священного Синоду, в яких я брав участь, згідно ротації. Це як правило перші Синоди Православної Церкви України. Одним із головних питань, як на мене, все таки залишається питання освітнього рівня. Сюди я включаю не тільки духовенство усіх санів, але віруючих людей. На високому рівні Церква повинна подбати про виш, наприклад, це мав би бути Православний Університет. На рівні парафій ми повинні активно впроваджувати діяльність шкіл для дорослих, чи то дітей. Освітня політика Церква повинна бути питанням номер один», – зазначив єрарх ПЦУ.

    Митрополит Димитрій додав, що так само активно ПЦУ й надалі повинна продовжувати реформу духовної освіти. «Як на мене, вона ще не завершена і потребує перш за все вирішення певної проблематики або ж уточнення місця богослов’я як науки у суспільному та освітньому житті країни».

    Крім цього за словами митрополита Львівського, є ще низка питань, але вони вже заявлені у ПЦУ, з вуст її предстоятеля, митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    «Для цього створені синодальні комісії, які у цьому напрямку повинні працювати – статутна, літургічна, міжконфесійних відносин; комісії з вирішення питань соціальної проблематики і т. д. Все це потребує певного часу, а ще більше великих матеріальних витрат. За один день цього всього не можна вирішити. І головне у цьому процесі змін – не забути, для чого покликана Церква і кому в цьому земному житті вона повинна допомогти, на які питання суспільного буття вона повинна відповісти», – зауважив митрополит Димитрій.

    «Як на мене, то мало б ще раз бути порушене питання пастирської гідності в сучасних умовах секуляризованого суспільства. Здається, що на часі проведення пастирського форуму. Такі вже були, але не в об’єднаній Церкві. Тут є чимало проблем, починаючи з того, яким повинен бути сучасний пастир ПЦУ, і аж до порушення питання покликання, наприклад, до чернечого життя», – підсумував він.

    Нагадаємо, митрополит Димитрій розповів, що шанс прийти на Об’єднавчий собор був не лише в двох архієреїв РПЦвУ, а майже в усіх. Також, на його думку, ми недостатньо проаналізували слова Варфоломія, про анексію Київської митрополії РПЦ у 1686 році.

    Найсвіжіше

    Популярне