П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Шанс прийти на Об’єднавчий собор був не лише в двох архієреїв РПЦвУ, а майже в усіх, – митрополит ПЦУ

    Шанс прийти на Об’єднавчий собор 15 грудня 2018 року був не лише у двох архієреїв: митрополита Олександра і Симеона, а майже в усіх єрархів Московського патріархату в Україні. У майбутньому єпископат РПЦвУ усвідомить свою непримеренну позицію.

    Про це розповів митрополит Львівський і Сокальський Православної Церкви України Димитрій (Рудюк) в інтерв’ю «Релігійній правді».

    «Звичайно ж, що тут ніхто не відкидав об`єднання більш ширшого з УПЦ МП. Я думаю, що колись єпископат УПЦ МП, чи як зараз називають РПЦ в Україні, усвідомить свою непримиренну позицію і зрозуміє, що шанс 15 грудня 2018 року був не лишень у двох архієреїв, а майже у всіх», – підкреслив єрарх.

    За його словами, об’єднана ПЦУ з грудня 2018 року перш за все здолала розділення на ґрунті бажання незалежності та визнання Української Церкви з боку Константинополя та інших Православних церков. «… ми знаємо, що УПЦ КП і УАПЦ змагалися на одному полі і їхнє бажання об’єднатися в єдину Церкву багато років не могло зреалізуватися через певні амбіції та зовнішні впливи, хоча єдина Православна Церква з колишніх двох УПЦ КП і УАПЦ – це була умова з боку Вселенської Патріархії».

    Митрополит Димитрій зауважив, що неодноразово предстоятелем Православної Церкви України митрополитом Епіфанієм було заявлено про відкритість ПЦУ, а відкритість означає не просто заявлені можливості Церкви бути ближчою до людей, але й розв’язувати конкретніші питання — проблему єдності українського православ’я.

    «До цього, між іншим, закликав Вселенський Патріарх Варфоломій під час відвідин України, який стверджував і запрошував “братів у Христі, ієрархів у цій країні, їхній клір та вірян, які не спілкуються церковно з нами, переглянути цю свою позицію…”», – цитує митрополит ПЦУ.

    «Всередині Православної Церкви України нам необхідно ще багато попрацювати для всебічного порозуміння і пізнання. Треба більш глибшого розуміння того, що нас вже нічого не розділяє, а навпаки, ті можливості, в яких діє Православна Церква України на чолі з Предстоятелем Блаженнішим митрополитом Епіфанієм є її справжньою родзинкою тепер для того, щоб просувати ідею єдності українського православ’я», – підсумував митрополит Димитрій.

    Нагадаємо, на Синоді РПЦвУ назвали «подією року» з’їзд настоятелів парафій, які перейшли до ПЦУ. Також російські депутати їздили переконувати Антіохійського патріарха не визнавати ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне