П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ми недостатньо проаналізували слова Варфоломія про анексію Київської митрополії РПЦ у 1686 році, – єрарх ПЦУ

    Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) відповідаючи на питання про  головні богословські чи просто церковні дискусії минулого року в Україні чи світі зауважив, що слова патріарха Варфоломія сказані під час візиту в Україну недостатньо осмислені нами.

    «На мою думку, ми не достатньо ще осмислили або ж по-богословському не проаналізували виголошені слова Вселенського патріарха Варфоломія під час його візитації в Україну в серпні цього року. Отже, які головні богословсько-канонічні посили або ж меседжі патріарха Варфоломія, над якими нам необхідно було б глибоко поміркувати? Поперед – це роль Вселенської Патріархії у встановленні автокефалії церков України, Росії, Сербії, Румунії, Болгарії, Греції, Польщі, Албанії, Чехії і Словаччини, які були утворенні з канонічно-юрисдикційного тіла Константинопольської Матері-Церкви. Друге – це Вселенське Православ’я – сполучення непоєднуваного в дусі зближення у відмінностях. Третє – це надання ще раз глибинної канонічної та богословської оцінки анексії Московським Патріархатом Київської Митрополії 1686 року, яка на той час була відірвана від того ж самого тіла Константинопольської Матері-Церкви. Четверте – це розуміння сутності автокефалії, як такої, на яке виключне право має Константинопольська Церква і мета її надання для зрілої Помісної Церкви. І насамкінець – роль першості за честю Вселенського патріарха, яка полягає в жертовному служінні, а не в пихатості влади і просуванню різних отруйних імперських ідеологем, як це пропонується сусіднім Патріархатом», – розповів митрополит Димитрій в інтерв’ю «Релігійній правді».

    Він зауважив, що ці теми стосуються більше еклезіологічно-богословських питань.

    «Але чому вони, на мою думку, зараз виникають і пов’язані із Вселенським Патріархатом? Тому що питання автокефалії Української Церкви дуже загострило церковні стосунки трикутника рівня Константинополь-Київ-Москва. І кому ж, як не нам відстоювати зараз позицію Матері-Церкви, яка зробила нам такий дарунок, а у відповідь з боку Москви отримує шквал неправдивих звинувачень. І все це реакція на те, як висловився один релігієзнавець, що «Вселенський Патріарх діяв не каноном примусу, а під примусом канону і обернув свою церковну владу не для покарання, а для вивільнення». Нагадую і повторююсь, що всі ці проблеми виокремлені мною із виступів Всесвятійшого Патріарха Варфоломія під час його візиту до України у серпні цього року», – зауважив єрарх ПЦУ.

    Нагадаємо, на Синоді РПЦвУ назвали «подією року» з’їзд настоятелів парафій, які перейшли до ПЦУ. Також російські депутати їздили переконувати Антіохійського патріарха не визнавати ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне