П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Москві визнали, що парафії РПЦ в Україні покинули їх: винні «націоналісти» й українська влада

    Глава синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Владімір Лєгойда повідомив, що деякі парафії Московського патріархату в Україні покинули їх і в цьому винні націоналісти та українська влада.

    У інтерв’ю газеті «Известия», опублікованому 21 грудня представник РПЦ заявив, що більшість переходів до ПЦУ пов’язані «з тиском на людей».

    «…більшість таких ситуацій пов’язана з тиском на людей, з порушенням закону за потурання місцевої влади», – каже Владімір Лєгойда.

    Глава синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви із суспільством зазначив, що ситуація навколо РПЦ в Україні залишається тривожною через «дії націоналістів та періодичних потурань їм з боку влади на різних рівнях».

    Приєднання до ПЦУ

    Нагадаємо, у Православній Церкві України вже налічується 7000 громад. Близько 700 парафій приєднались до ПЦУ після надання їй томосу про Автокефалію і визнання з боку Помісних Церков.

    Процес приєднання трохи уповільнився, через повільну реєстрацію громад і пандемію коронавірусу. Також Московський патріархат в Україні веде судові тяганини з парафіями, які вирішили їх покинути. У РПЦвУ вважають, що переходи громад у ПЦУ, — це «порушення їхніх прав». Деякі парафії змушені були чекати 2 роки, поки їх статут перереєструють у ПЦУ.

    Нещодавно у  ПЦУ розповіли, що практично всі парафії, які проголосували за перехід до Української Церкви, виграють суди у Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне