Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Експертка назвала ТОП-5 релігійних подій року, що минає

    Приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія до України – на першому місці серед релігійних подій 2021 року.

    Про це написала на своїй сторінці в Facebook релігійна оглядачка Лана Самохвалова. Вона визначила свою ТОП-п’ятірку подій в релігійній царині за рік, що минає.

     

    “Мій ТОП-5 подій в релігійній сфері України року.

    1. Приїзд Вселенського Патріарха. Це було всеукраїнське свято, теплий, зразково організований візит, кілька днів духовної радості для українського суспільства.

    2. Передача собору Миколая римо-католикам. Історично дуже правильне рішення, до якого католики йшли понал 20 років.

    3. Прийняття Закону про капеланів. Нарешті служба про військове духовенство отримає шанс стати на професійну основу і це (не сумнівайтеся) матиме прекрасні довгострокові наслідки.

    4. Відкриття пункту вакцинації при соборі УГКЦ. Насправді і ПЦУ, і УГКЦ зайняли дуже здорову позицію щодо вакцинації, але греко-католики мали й можливість розгорнути пункт.

    5. Від’їзд Андрія Юраша до Риму послом Ватикану, напевно, добра звістка. Я вірю в можливості доброго посла для роботи в такому закритому, складному та важливому “царстві”. Але признаюся, що залишати Кабмін без такої впливої фігури, яка розуміє значення автокефалії якось … тривожно”

    PS Ну і мій приз глядацьких симпатій відходить негучній події. Видання книги при місії Ставропігія про патріарха Варфоломія. Окрім біографії Вселенського, там є сторінки, які показують, як всі президенти працювали в більшій чи меншій мірі на автокефалію. Як Його Всесвятість взаємодіяла із Леонідом Кравчуком (той вперше звернувся на Фанар 1992 року), із Леонідом Кучмою (Леонід Данилович просив про автокефалію багато разів і намагався запустити ці процеси), та навіть Віктором Януковичем (єдиний, хто не просив автокефалію, але нагородив Його Всесвятість орденом Свободи за внесок в розбудову православ’я). Але найбільш цікаві сторінки — спілкування та співпраця Вселенського патріарха із Віктором Ющенком. Автокефалія – це доля), – зазначає Лана Самохвалова.

    Найсвіжіше

    Популярне