Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського патріарха: Книга про Його Всесвятість – поштовх для розвитку багатьох молодих людей

    11 червня 2021 року, у день, коли Україна і світ відзначають іменини Вселенського Патріарха Варфоломія, в резиденції предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія відбулася презентації книги «ВАРФОЛОМІЙ: Апостольська місія. Пророче бачення».

    Екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Михаїл (Аніщенко) сказав, що книга про Патріарха — «це видання, яке присвячено молоді, щоб вони бачили, що всього можна досягти, докладаючи зусиль, здобуваючи освіту, ідучи до своєї мети. Це книга, яка може стати поштовхом для розвитку багатьох молодих людей», повідомляє Нова бібліотека Софії-Мудрості.

    Блаженніший Святослав Шевчук зазначив, що патріарх Варфоломій є однією з найбільших інтелектуальних особистостей нашого часу не тільки з церковної токи зору чи його значення для православного світу, а й з точки зору сучасної людської цивілізації, яка потребує розвивати культуру зустрічі. Він поділився особистими враженнями від зустрічі з патріархом у вересні 2019 року: «Це людина, сповнена особливої енергії, така пружина, яка постійно випромінює силу, волю і здатність рухати вперед церковне, громадське і міждержавне життя».

    Єпископ Римо-Католицької Церкви Віталій Кривицький завважив роль патріарха у міжконфесійному діалозі Православної та Католицької церков. «Варфоломій знав п’ятьох Пап, які приходили один після одного. Він брав участь у багатьох зустрічах з міжконфесійного діалогу Православної та Католицької церков. Його дуже критикують за те, що він провадить цей діалог, що не тримається свого комфортного, маленького світу. Та з іншого боку, він запрошує кожного з нас виходити зі свого маленького світу і провадити діалог, який може гоїти рани».

    «Амбасадором сталого розвитку» назвала Патріарха Варфоломія Олександра Гуменна, в.о. президента Національного університету «Києво-Могилянська академія». «Ми маємо думати, як передати нашим нащадкам справедливий і комфортний світ. Для того щоб розуміти, яким має бути цей світ, маємо добре пам’ятати минуле, розуміти сьогодення і будувати краще майбутнє. І все це — про Вселенського Патріарха Варфоломія. Він той, хто зводить мости у мінливому світі».

    Перекладачка та випускова редакторка видання Лідія Лозова розповіла про особливості роботи над книгою та зацитувала свій улюблений уривок із книги про совість та зауважила, як важливо в житті не зрадити самого себе. «Працюючи над цією книжкою і заглиблюючись у той образ церкви, який пропонує її автор, я відчувала, що діалог важливий особисто для мене. Він, як і вся книжка, вчить кожну людину плекати, цінувати, не ображати в собі образ Божий і власне покликання перед лицем найбільших випробувань, навіть якщо ці випробування відбуваються у самій церкві».

    Презентація книги стала першою подією в контексті підготовки до зустрічі Вселенського Патріарха в Україні на День Незалежності нашої держави.

    Найсвіжіше

    Популярне