Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Брюсселі архієреї РПЦ і Вселенського Патріархату разом помолились за богослужінням

    Сьомого грудня єрарх Вселенського патріархату митрополит Бельгійський Афінагор помолився за богослужінням на честь великомучениці Катерини в кафедральному храмі РПЦ в Брюсселі. Що цікаво богослужіння очолив архієпископ Брюссельський та Бельгійський Московського патріархату Симон (Інушин). Після Літургії архіпастирі обмінялися зверненнями. Митрополит Афінагор зокрема привітав архієрея РПЦ із 70-річчям, адже архієпископ Симон народився 7 грудня 1951 року.

    Про спільну молитву єпископів РПЦ і Вселенського Патріархату повідомляє грецький сайт Romfea. 

    Наприкінці Божественної Літургії архієпископ РПЦ Симон подякував митрополиту Афінагору та його оточенню за їх присутність.

    Митрополит Афінагор був прийнятий з особами, що його супроводжували, в особистих апартаментах архієпископа РПЦ, де відбулася бесіда «в атмосфері братерства та щирості».

    Таким чином єрархи РПЦ в Європі не бачать нічого антиканонічного в спільній молитві чи обміні привітань із одновірцями з Константинопольської Церкви. Архієрей РПЦ не став звинувачувати митрополита Афінагора в перебуванні в «розколі», як заведено робити в Моспатріархії.

    Такі дружні стосунки в Європі відбуваються попри заборони і постійні звинувачення зі сторони верхівки Російської Православної Церкви на Вселенського патріарха Варфоломія.

    Після початку процесу надання Томосу ПЦУ у кінці 2018 року РПЦ розірвала євхаристійне єднання із Вселенським патріархатом і заборонила своїм вірним причащатись в храмах Константинопольської Православної Церкви.

    Інші спільні богослужіння РПЦ із єрархами від Церков, що визнали ПЦУ

    Раніше єрархи РПЦ в США з «радістю» заявили, що будуть співслужити із єпископами Вселенського патріархату. На початку жовтня 2021 року вони дійсно співслужили літургію з Архієпископом Вселенського патріархату.

    Також нещодавно відбулось подібне співслужіння єрархів РПЦвУ в Елладській Православній Церкві. Зокрема митрополит РПЦвУ Філіп, з благословення очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія, очолив 16 листопада 2021 року літургію у храмі святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського чудотворця, на острові Корфу в Греції. Тоді він зайняв горнє місце за відсутності місцевого архієрея, що викликало обурення у місцевого духовенства.

    Найсвіжіше

    Популярне