Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ пояснили митрополиту «УПЦ МП», що не можна сідати на горнє місце за відсутності місцевого архієрея

    Співробітник з міжправославних відносин Секретаріату Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату єромонах Григорій (Соколов) звернувся до архієреїв РПЦ з проханням не займати у вівтарі місце правлячого архієрея в єпархіях інших помісних Православних Церков, коли вони відсутні.

    Про це повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на пост представника РПЦ.

    Під час нещодавньої поїздки до Греції єрарха РПЦ в Полтаві («УПЦ МП») митрополита Філіпа (Осадченка) стався інцидент, коли за богослужінням в одній із єпархій Елладської Православної Церкви митрополит зайняв горнє місце за відсутності правлячого архієрея. Це викликало непорозуміння серед греків.

    «Шановні владики, коли служите в єпархіях інших Помісних Церков не піднімайтеся на Горнє місце, сидить там лише правлячий єпископ. Адже у Храмі Христа Спасителя (у Москві, – ред.) або Успенському соборі Кремля нікому не спаде на думку сидіти на патріаршому троні. По-хорошому і в усіх храмах єпархії вікарії повинні під час читання Апостола сидіти лише на стільчику поряд із троном правлячого єпископа Москви», — написав співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату єромонах Григорій (Соколов) на своїй сторінці у Фейсбуці.

    Фото: Релігія в Україні

    Такий стан речей єрарх РПЦ пояснив «літургійною традицією розуміння влади правлячого єпископа, з яких багато хто у нас малограмотний, на жаль».

    При цьому співробітник ВЗЦЗ РПЦ помістив фотографію з місця події, коли митрополит РПЦвУ Філіп, з благословення очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія, очолює 16 листопада 2021 року літургію у храмі святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського чудотворця, на острові Корфу в Греції.

     

    Найсвіжіше

    Популярне