П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Рухи українців сприймались як розкол. Але це було прагнення не бути під впливом Москви, – Фанар

    Генеральний секретар Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату архімандрит Григорій під час зустрічі Вселенського патріарха з українськими журналістами розповів про багатовікове рух українців мати автокефальну Церкву, яке сприймалось, як розкол та по факту було бажанням позбутись духовного протекторату Кремля.

    Зараз у Софії Київській демонструється текст Конституції Пилипа Орлика. І у перших статтях там зазначається, що після всієї тої боротьби, що доклав український народ, українці висловлюють бажання бути в єдності з Вселенським Константинопольським престолом.

    «Протягом усіх цих століть українці не перестали просити про церковну незалежність. Всі їхні рухи, які в подальшому вважалися як розкол або намагання відділитись, по факту були бажанням цих людей не бути під впливом Москви», – наголосив Генеральний секретар Святого і Священного Синоду архімандрит Григорій 6 грудня під час зустрічі із пресою.

    Він також відкинув звинувачення з боку противників автокефалії Української Церкви, мовляв, Вселенський патріарх дав автокефалію нерукоположеним.

    «Це неправда. Якщо хтось прочитає заяву, зроблену 11 жовтня 2018 року, що до цього були зроблені дії Вселенського патріарха і канонічні, й історичні. Митрополити Макарій та Філарет звернулись до Вселенського Престолу для того, щоб була переглянута їх справа, по якій вони отримали анафему», – нагадав Генеральний секретар Святого і Священного Синоду.

    Архімандрит Григорій нагадав, що за церковним правом Вселенський Престол має можливість приймати апеляції. Після того, як рішення ухвалене на рівні Помісної Церкви, людина, яка вважає, що її неправильно осудили, може звернутись до Вселенського Престолу, щоб переглянули його справу.

    Архімандрит Григорій ще раз нагадав, що Вселенський патріарх надіслав листи Макарію та Філарету, в яких він пояснив, що ті причини, за якими їх засудили, не були питаннями догматичними чи питаннями віри. Це були дисциплінарні причини і тому Вселенський патріарх зняв ці засудження, анафеми з Філарета і Макарія.

    Читайте повну промову патріарха Варфоломія на «Духовному Фронту України».

    Найсвіжіше

    Популярне