П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: Мрія росіян – керувати православ’ям. Але цього не буде

    Патріарх Варфоломій, спілкуючись із українськими журналістами на Фанарі 6 грудня, згадав про перешкоди, що чинить Російська Церква. Вселенський патріарх наголосив: «розколу», про який говорять росіяни, немає. Його Всесвятість нагадав, що цей «розкол» був утворений з боку Російської Православної Церкви ще 2016-го, коли РПЦ і під її впливом ще три Помісні Церкви не приїхали на Великий Всеправославний Собор на Криті. В останній момент росіяни та ще три Помісні Церкви відмовились від участі.

    «Мрія наших братів росіян — щоб вони керували православ’ям. Але цього не буде. Оскільки згідно канонів і правил Православної Церкви, що були затверджені Вселенськими Соборами багато-багато років тому, ця перевага, ці привілеї віддані Вселенському Престолу» — підкреслив патріарх Варфоломій.

    Він також звернув увагу, що Блаженніший архієпископ Кіпру Хризостом сказав в інтерв’ю, що ця ситуація, ця структура Православної Церкви «зацементована». Першою кафедрою серед Православних Церков завжди буде Константинополь, а Московська кафедра завжди буде п’ятою.

    «У нас немає проблем із росіянами. Вони — діти Константинополя. Як і ви, українці, всі Церкви на Балканах і Церква Росії отримали автокефалію саме від Константинополя», — нагадав патріарх Варфоломій.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій розповів, що «розкол» спричинила РПЦ, а у світовому православ’ї його немає. Також він висловив радість від співпраці ПЦУ і держави в Україні.

    Читайте повну промову патріарха Варфоломія на «Духовному Фронту України».

    Найсвіжіше

    Популярне