Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    “Розкол” спричинила РПЦ, у світовому православ’ї його немає, – патріарх Варфоломій

    Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі із паломниками і журналістами із України заявив, що “розкол” у православ’ї спровокувала РПЦ, але у світовому православ’ї його немає.

    «… якщо, на їхню думку, існує “розкол”, то це вчинили вони, перервавши спілкування із чотирма Помісними Церквами. І ніхто більше не перервав спілкування і не створив “розколу” в лоні Православ’я», – підкреслив патріарх Варфоломій.

    Він нагадав, що цей “розкол” був утворений з боку Російської Православної Церкви ще 2016-го, коли РПЦ і під її впливом ще три Помісні Церкви не приїхали на Великий Всеправославний Собор на Криті. Попри те, що всі Помісні Церкви прибули на Собор, але в останній момент росіяни та ще три Помісні Церкви відмовились від участі на ньому.

    Патріарх Варфоломій і генеральний секретар Святого і Священного Синоду архімандрит Григорій нагадали, що передувало наданню Томосу Українській Церкві.

    В Україні розкол стався через те, що Москва заборонила та піддала анафемі митрополита Філарета, коли Україна зажадала автокефалії після здобуття незалежності як держави. Українці звернулися до Москви, а та не надала нам автокефалію на початку 1990-х.

    Філарета та його соратників заборонили і покарали, і звідси почалася велика рана на тілі українського православ’я. Москва й не мала права надавати автокефалію – українці мали для цього їхати до Константинополя.

    «Протягом усіх цих століть українці не перестали просити про церковну незалежність. Всі їхні рухи, які в подальшому вважалися як розкол або намагання відділитись, по факту були бажанням цих людей не бути під впливом Москви», – наголосив архімандрит Вселенського патріархату Григорій.

    Найсвіжіше

    Популярне