Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Приклад для Філарета: як прийняв свою відставку предстоятель Критської Церкви

    Нещодавно синод Критської Церкви ухвалив рішення про відставку предстоятеля Критської Церкви архієпископа Іринея. Синод також обрав місцеблюстителя – митрополита Ламбійського, Сивритського і Сфакійського Іринея.

    У цьому контексті цікаво подивитись на реакцію 88-річного архієпископа Криту Іринея на свою відставку. Адже в Україні також був випадок відставки літнього предстоятеля задля об’єднання православ’я в Україні на Об’єднавчому соборі у 2018 році.

    Реакція, на жаль, дуже різна у почесного патріарха Філарета і у предстоятеля Церкви Криту.

    Зокрема архієпископ Іриней відреагував на свою відставку затверджену рішенням Священного Синоду Церкви Криту і Вселенського патріархату так: він перехрестився та сказав: «Слава Богу за все!», цитує orthodoxtimes.

    Саме єпископ Кносський, і головний секретар Священного Синоду Церкви Криту Продромос Ксенакіс зачитав архієпископу Іринею історичне рішення. Єпископ Кноський так розповів про реакцію архієпископа Іринея на відставку: «набуваючи сили від сили своєї душі та радості від духовної радості, яку він відчуває протягом усього свого життя, шанований єрарх із повагою прийняв рішення Церкви без жодної людської скорботи, але із прославленням імені Божого».

    «Він відповів … що хоче продовжувати процес відповідно до рішення Церкви. Уже це свідчить про дух нашого архієпископа та його еклезіологію. Він завжди ставив на перше місце не власне его, а Церкву», – додав єпископ Кносський.

    Нагадаємо, під час Об’єднавчого собору у кінці 2018 року Філарет погодився ліквідувати Київський Патріархат і особисто підписався під відповідними документом про це. Також він погодився не висуватись на престол предстоятеля ПЦУ, віддавши цю посаду митрополиту Епіфанію. Останній набрав найбільше голосів і був обраний предстоятелем ПЦУ.

    Та через пів року Філарет передумав. У червні 2019 року почесний патріарх оголосив про відновлення Київського патріархату і заявляв що його обдурили, а Томос «не такий» як мають інші Помісні церкви. Він розпочав висвячувати нових єпископів без рішення Синоду ПЦУ і навіть об’єднався із розкольниками із Греції. Раніше речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) закликав молитись за Філарета, щоб Бог допоміг йому подолати спокусу владолюбства.

    Найсвіжіше

    Популярне