Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Святослав (Шевчук) назвав Вселенський Патріархат Матір’ю-Церквою для УГКЦ

    Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви архієпископ Святослав (Шевчук) заявив, що Вселенський Патріархат є Церквою-Матір’ю для УГКЦ. Він також заявив, що УГКЦ бере початок із 988 року, коли святий князь Володимир хрестив Київську Русь.

    «Це (прийняття Руссю християнства – ред.) відбулося до Великого розколу між Заходом та Сходом, який призвів до народження Католицької та Православної Церкви. Ми отримали нашу віру з Константинополя, і від цієї Матері-Церкви походять наша ідентичність, наші традиції та наші обряди, які включають в себе не лише церемонії, а й богословські та літургійні традиції, наші культи та канонічне преємство (спадкоємство, – ред.) єпископів», – розповів архієпископ Святослав бразильському виданню Gazeta do Povo. Стаття була передрукована офіційним сайтом УГКЦ англійською мовою.

    Глава УГКЦ також пояснив, чому їх називають «греко-католиками», але правильніше буде казати «Українська католицька Церква».

    «Нас прозвали “греко-католиками”, бо коли Україна була поділена на три різні держави – Росію, Пруссію та Австрію – австрійці хотіли уточнити різницю між римо-католиками та візантійськими католиками. Таким чином ми стали греко-українськими католиками, але ми не греки! За межами України, навіть в Аргентині та Бразилії, наша правильна назва – Українська католицька церква».

    Вінт також назвав візантійську літургічну традицію, основоположним знаком церковної ідентичності УГКЦ, попри те, що сама Греко-Католицька Церква знаходиться в повному єднанні РКЦ.

    Нагадаємо, раніше архієпископ Святослав заявив, що ПЦУ та УГКЦ потрібно рухатись вперед, незважаючи на РПЦ. Також митрополит УГКЦ Борис Ґудзяк запевняв, що в його церкві зраділи наданню Томосу ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне