Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Румунський патріарх: мало бути молитвениками і багато постити, треба бути ще й милосердними

    Наприкінці проповіді, виголошеної в неділю, Румунський патріарх Даниїл наголосив, що «недостатньо багато молитись, бути побожними та постити, але й ми повинні бути милосердними, бо часто люди плекають любов егоїстичну».

    «Але Спаситель Ісус Христос показує нам, що людині легше спастись, коли вона щедра, коли вона милосердна, тому що вона досягає подоби Милосердного Бога», – сказав патріарх Даниїл, посилаючись на текст Євангелія про багатого правителя та дотримання заповідей, передає basilica.ro

    У своїй промові, виголошеній в історичній каплиці «Великомученика Георгія» у Патріаршій резиденції, Патріарх наголосив на проханні Христа Спасителя до багатого юнака. Він просить його «від чогось відмовитися, щоб щось отримати».

    Він просить їх «відмовитися від матеріальних і обмежених благ, щоб увійти в спілкування вічної любові та радості з Христом, Який є вічним Сином Божим, що став любов’ю до людей і для їхнього спасіння».

    «Якби Ісус тільки сказав цьому багатому правителю продати все і залишитися бідним на дорозі без мети в житті, це була б негідна і несправедлива порада, але він пропонує цьому багатому правителю змінитися в тому сенсі, що він повинен відмовитися від матеріальних речей і слідувати за Ним, тому що Він прагне вічного життя, а джерелом вічного життя є саме Ісус Христос».

    «Вічне життя – це не щось абстрактне, це не нескінченне існування, але це особисте спілкування вічної любові та щастя з вічно живим Богом. Ця зміна передбачає, що багатий юнак від чогось відмовиться, щоб придбати те, чого він шукає: вічне життя», – підкреслив патріарх Румунської Церкви.

    «Цінуючи його віру і благочестя, Спаситель хоче допомогти йому бути духовно досконалим через милостиню».

    «Ми особливо помічаємо, що Ісус пропонує, але не нав’язує, закликає, але не обмежує. Він радить, але не тисне на цього багатого правителя. Він дає швидку відповідь, але довго чекає відповіді, вільного рішення», – зазначив патріарх Даниїл.

    Євангеліє змінило багатьох

    Блаженніший Патріарх Даниїл також зазначив, що це Євангеліє змінило життя багатьох людей протягом історії.

    «Багато багатих людей стали ченцями та черницями. Вони продавали своє багатство і роздавали його бідним, і жили в послуху, бідності та невинності, а також набували скарби на небі, ставши святими».

    «Багато багатих людей жертвували свої статки на будівництво лікарень, будинків престарілих, дитячих будинків, для вдів».

    «Багато багатих людей допомагали будувати церкви та монастирі, в яких плекали віру, любов до Бога і ближнього, збирали скарби на небі, використовуючи матеріальні багатства цього світу з милосердною любов’ю», – підсумував предстоятель Румунської Православної Церкви.

    Нагадаємо, раніше Румунський патріарх закликав берегти здоров’я, щоб мати більше часу для покаяння і спасіння душі. Також Румунська Церква запропонувала приміщення своїх храмів, як морги для померлих від COVID-19.

    Найсвіжіше

    Популярне