П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Румунський патріарх закликав берегти здоров’я, щоб мати більше часу для покаяння і спасіння душі

    Предстоятель Румунської Православної Церкви патріарх Даниїл порадив вірянам піклуватись про здоров’я і своє життя, адже це дари отримані від Бога. Крім цього, за словами патріарха, людина не знає чи готова вона предстати перед Богом, а тому має  піклуватись про свій час на землі, щоб використати його для користі своєї душі та спасіння. Також патріарх Румунії попросив вірних дотримуватися правил охорони здоров’я.

    «Кожен повинен бути свідомим, вільним і відповідальним, коли їхнє здоров’я під загрозою, тому що ми не знаємо, чи достатньо ми готові ми покинути цей світ. Тому отці в пустелі попросили у Бога додаткову хвилину життя для покаяння», – попередив Патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл у кінці жовтня.

    Головними дарами, яких потребує Церква в публічній молитві, є здоров’я і спасіння, підкреслив він. Патріарх Даниїл сповіщав про цілющу силу двох святих, які, за його словами, з часом зцілювали багатьох хворих.

    «Місто Бухарест від багатьох небезпек врятував святий Димитрій Новий. У 1814 році, під час правління принца Карагеї, сталася страшна чума. Багато людей померло, як і зараз, від цієї епідемії, яка несподівано охопила весь світ, перетворившись на пандемію», – сказав Патріарх Румунії.

    «І кликав народ гарячою молитвою, і постом, і багатьма слізьми, і шукав допомоги святого Димитрія, який покінчив з чумою після того, як багато людей померло».

    Також він згадав про допомогу святителя під час епідемії холери 1831 року.

    «Тож помолімось святому Димитрію, щоб зупинив цю пандемію, яка стала дуже агресивною і яка примножила страждання, сльози по всій країні та по всьому світу», – сказав патріарх.

    «Також святий Іоанн Яків Нямцький зцілив чимало хворих – не лише румунів, а й іноземців. Тому він був канонізований не лише Румунською Православною Церквою у 1992 році, але 31 січня 2016 року його канонізував і Єрусалимський Патріархат», – зазначив патріарх Даниїл.

    «Отже, у нас сьогодні є святі цілителі (…) два друзі Христа, Святий Димитрій Новий і св. Іоан Яків з Нямца (…), тож вони зцілюють душі і тіла під час хвороби», – підкреслив патріарх.

    «Просимо їх дати нам багато здоров’я, допомоги Божої, миру і радості, зростати у вірі та християнській любові, у святості та добрих ділах, завжди нагадуючи, що життя і здоров’я – це дари, отримані від Бога, які ми повинні плекати молитвою, смиренням і великою турботою, суворо дотримуючись порад лікарів і санітарних заходів, ухвалених компетентними органами».

    Патріарх Румунії попросив вірних дотримуватися правил охорони здоров’я. Якщо ми піддаємо небезпеці своє життя тут, на землі, ми ризикуємо поставити під загрозу своє спасіння, зазначив Блаженніший.

    «Наприкінці життя святого Антонія Великого, засновника чернецтва, запитали: якби ти прожив довше – йому було понад сто років, – що б ти робив першочергово? А він каже: я б більше каятися навчився. Тож час нашого життя має бути часом покаяння за гріхи, часом освячення життя, і побачмо, що найбільші дари цього життя – це два: здоров’я і спасіння. Тому в нашому служінні, коли ми молимося, ми молимося перш за все за здоров’я і спасіння служителів Церкви і всіх віруючих – за здоров’я і спасіння віруючих, спасіння означає єднання минущої та обмеженої людини з нетлінним і нескінченним Богом, вічним Богом», – пояснив патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне