П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Не було неприязні, але й особливої прихильності – теж», – єрарх ПЦУ про молитву із духовенством Єрусалимської Церкви

    Після участі у святкуванні 30-ї річниці патріаршества патріарха Варфоломія єрарх Православної Церкви України архієпископ Тернопільський Нестор (Писик) розповів про своє спілкування із представниками інших православних Помісних Церков. Кіпрська і Александрійська Церква дуже прихильні до Української Церкви, натомість представник Єрусалимської Церкви намагався триматись дистанції.

    «Із ієрархом Кіпрської Церкви ми майже постійно перебували поряд. Кіпріоти дуже прихильно до нас ставляться, тим паче, що то був той самий митрополит, що й на святкуваннях Дня Незалежності в Києві. Як і з Олександрійської патріархії. Вони сприйняли нас дуже радісно, передавали вітання митрополитові Епіфанію. Прихильне ставлення з їхнього боку відчувалося в усьому. А один з митрополитів Вселенської патріархії зауважив: “І мій підпис теж є на Томосі”. Він цим пишається», – розповів архієпископ ПЦУ Нестор в інтерв’ю tenews.org.ua.

    «Представник Єрусалимської Церкви тримався на дистанції. Не було неприязні, але й особливої прихильності – теж», – додав він.

    Зазначимо, що Єрусалимська Православна Церква поки не визнала ПЦУ, а її патріарх особисто зустрічався з президентом РФ Владіміром Путіним. Після цієї зустрічі патріарх Єрусалимський Феофіл зажадав Всеправославної зустрічі в Аммані, проте воно провалилось. Зараз Єрусалимський патріарх має часті контакти з агентами ФСБ в Єрусалимі.

    Також архієпископ Нестор розповів про спілкування з патріархом Варфоломієм.

    «Патріарх задав кілька питань про мене, про єпархію, про церковні справи загалом. Отець Володимир (завідувач єпархіальної канцелярії, ключар кафедрального собору святих рівноапостольних Костянтина і Єлени протоієрей Володимир Зубілевич, який супроводжував владику Нестора в поїздці, – авт.) показував фото собору, патріарх Варфоломій благословив будівництво», – сказав архієпископ ПЦУ.

    Нагадаємо, 22 жовтня вселенський патріарх Варфоломій відзначав 30-річчя із дня своєї інтронізації на патріарший престол. На Фанарі у Стамбулі в храмі святого Георгія відбулось святкове богослужіння яке очолив Вселенський патріарх Варфоломій. За богослужінням молились єпископи Вселенського патріархату, митрополит Румунської Православної Церкви Нифонт (Міхейце), екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Команський Михаїл (Аніщенко), єрарх Православної Церкви України архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик), українська делегація та представники української діаспори в Туреччині.

    Найсвіжіше

    Популярне