Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ невистачає союзників і сил для анафеми на Вселенського патріарха, – професор Саган

    У світовому православ’ї Московському патріархату не вистачає союзників і сили, тому пропозиції накласти анафему на Вселенського патріарха Варфоломія, які лунали в середині РПЦ так і не були втілені у життя.

    Про це розповів релігієзнавець, професор Олександр Саган у інтерв’ю «Релігійній правді».

    « Але я думаю, що “партія війни” при Кірілі не відчуває достатньої сили… Навіть ті Церкви, які є умовними сателітами (РПЦ, – ред.), навряд чи будуть в жорсткій опозиції до Вселенського патріарха. Це інший, грецький (румунський, болгарський, грузинський тощо), світ, і вони не підуть під московського “царя-батюшку”. Тому і було відкликано зібрання в Москві. Ви ж пам’ятаєте Амман? Мовляв, зберемося та всіх засудимо», – пояснив Олександр Саган.

    «Нині патріарх Варфоломій потужний, як ніколи. Він зумів провести Всеправославний собор, засідання якого, думаю, будуть продовжуватися (принаймні про це говорилося на соборі», – зауважує професор. На його думку, саме патріарх Варфоломій має шанс зміцнити світове православ’я.

    «Колись я мав особисті зустрічі з патріархом, ми навіть подорожували разом, тиждень були на одному кораблі. То він казав, що одна із цілей його життя – Всеправославний собор. Сьогодні без Всеправославного собору, який працюватиме на постійній основі, православ’ю як напряму, вижити буде важко», – зазначив релігієзнавець.

    Саган також зауважив, що очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв) був досить притомний, поки не став патріархом. «Ті, хто його просував, кажуть, що йому ніби вставили чіп, наче підмінили».

    Нагадаємо, релігійний експерт Олександр Єфременко нагадав, що не Вселенський патріархат, а єрархія РПЦвУ у 2018 році проігнорувала об’єднавчий процес. Також РПЦ проігнорувала обговорення українського питання на Критському соборі у 2016 році.

    Найсвіжіше

    Популярне