Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ спершу має підтримати попередні рішення Всеправославного собору, щоб хотіти нового зібрання, – речник ПЦУ

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що Московський патріархат спершу має прийняти всі рішення, які були прийняті на попередньому Всеправославному соборі на Криті, а тоді вже говорити за потрібність нового аналогічного зібрання.

    «В Лаврі закликають до проведення Всеправославного Собору. Чудово. До практичного вирішення цього питання можна перейти відразу по тому, як Російська Церква офіційно приєднається до рішень попереднього Всеправославного Собору. Чи як вони собі це уявляють? Щоби всі Церкви погодилися робити вигляд, що дотепер “Всеправославний Собор не відбувся”?», – написав архієпископ Євстратій у Фейсбуці.

    У коментарях його доповнили, що РПЦ всі 30 років не цікавилась питанням України і всеправославне обговорення було їм не потрібне, аж поки Вселенський Патріарх не розв’язав це питання.

    «Тепер одразу стало потрібне. Нещодавній Всеправославний собор на Криті теж був їм не потрібний. А тепер вже раптом потрібен, але лише як механізм, щоб спробувати поставити під сумнів рішення Вселенського Патріарха і його повноваження взагалі. Однак, з огляду на безперспективність такого сценарію, “говорящі голови” в Лаврі можуть просто голосно і грізно до цього закликати. Бо ж витрати головного протодиякона РПЦвУ потрібно хоч якось виправдати», – коментує кандидат богословських наук Костянтин Москалюк.

    Нагадаємо, раніше релігійний експерт Олександр Єфременко звернув увагу на те, що  Сербський патріархат прямо назвав РПЦвУ невід’ємною частиною Московського патріархату. Також він звернув увагу, що розділення в українському православ’ї сталось через дії Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне