Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Стала відома дата, коли костел св. Миколая у Києві повернуть громаді

    Між парафією св. Миколая у Києві та Міністерством культури та інформаційної політики України досягнуто домовленості про дату передачі костелу громаді – храм має перейти у користування парафії 1 червня 2022 року.

    Сторони домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України в межах компетенції сприятиме пошуку інших репетиційних залів та приміщень для концертів Національного будинку органної та камерної музики та переміщенню Національного будинку органної та камерної музики у встановленому законодавством порядку до інших відповідних приміщень у строк до 1 червня 2022 року, повідомляє Католицький медіа-центр.

    Сторони також домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України сприятиме передачі у встановленому законодавством порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу після завершення протиаварійних робіт, але в будь якому разі не пізніше 1 червня 2022 року.

    Релігійна громада зобов’язується дотримуватись вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» як користувач пам’ятки культурної спадщини національного значення після передачі у встановленому законодавством порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу.

    Тобто 1 червня наступного року має стати визначальною датою в історії багатостраждального, легендарного костелу св. Миколая – днем, коли врешті-решт, завдяки зусиллям багатьох вірних буде відновлено історичну справедливість й християнська святиня повернеться у лоно Церкви.

    “Разом з цим, усвідомлюючи усі перешкоди та протидії щодо повернення храму парафії, закликаємо усіх небайдужих до спільної молитви в намірах справи костелу св. Миколая. Найближчі місяці будуть непростими й важливо, щоб відновлювальні роботи здійснювалися за графіком, не порушувалися строки, дотримувалися дані обіцянки. Запорукою наших сподівань на відновлення справедливості є прояв доброї волі влади, спрямований на повернення костелу його першочергової функції, а саме проведення Богослужінь та релігійних обрядів”, – говориться в повідомленні.

    На початку вересня цього року у Києві спалахнула пожежа в костелі св. Миколая.

    Костел святого Миколая – римо-католицький костел у Києві, один з двох, побудованих у місті до 1917 року. Розташований у центрі на Великій Васильківській вулиці. Храм побудований у 1899-1909 роках у неоготичному стил архітектором Владиславом Городецьким. З 1980 року будівлю почали використовувати як концертну залу будинку органної та камерної музики.

    Найсвіжіше

    Популярне