Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Пожежа в костелі Святого Миколая: Вогонь пошкодив орган і внутрішнє оздоблення

    У Києві ввечері 3 вересня спалахнула пожежа в костелі Святого Миколая на вулиці Великій Васильківській. Рятувальники її оперативно локалізували, постраждалих немає.

    Про це повідомив мер міста Віталій Кличко та ДСНС.

    На опублікованому ДСНС знімку видно, що в залі Костелу впала люстра та згорів орган.

    Фото: ДСНС

    «Була репетиція, під час репетиції затріщало щось в самому органі, він загорівся. Практично орган, як кажуть, спалений», — розповів єпископ РКЦ Віталій Кривицький.

    Фото: ДСНС

    Мер Києва каже, що загоряння сталось між першим і другим поверхами та швидко  поширилось на покрівлю будівлі.

    На відео, яке опублікував Кличко видно, що органна зала костелу дуже сильно пошкоджена.

    Рятувальники  повідомили, що до гасіння залучили 80 осіб. Там також заявили, що вогонь пошкодив орган.

    “За попередньою інформацією, пожежа виникла між першим та другим поверхом з розповсюдженням на дах. Було сильне задимлення. О 22:41 пожежа була локалізована, наразі триває ліквідація. На місці працювали 80 осіб особового складу”, – сказала прес-секретар ДСНС Києва Світлана Водолага..

    За словами Водолаги, попередньо встановлено, що від вогню постраждало внутрішнє оздоблення костелу Святого Миколая.

    “Попередньо, часткове руйнування внутрішнього оздоблення на першому та другому поверхах. Наскільки пошкоджено, сказати не можу”, – додала представник ДСНС.

    Площа пожежі становить 80 кв.м. Причину виникнення пожежі встановлюють фахівці.

    Пожежа в костелі святого Миколая в Києві – ситуація, яка потребує безумовної, нагальної уваги та розслідування. Про це в повідомленні у Telegram-каналі заявив міністр культури України Олександр Ткаченко.

    “Окреме питання – ступінь пошкодження органу. Наразі працюємо над цим і до розслідування вже під’єдналися Нацполіція. І головне – ми вже з’ясовуємо причини загоряння. Проте зараз костел у безпеці, за що ми вдячні колегам з ДСНС. Зранку повідомлю ще більш предметні деталі. Триматиму розслідування ситуації під особистим контролем”, – підкреслив посадовець.

    Костел Святого Миколая у Києві — один з двох римсько-католицьких у місті, побудованих до 1917 року. Він розташований у центрі столиці на Великій Васильківській вулиці. Храм побудований у 1899—1909 роках у неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

    Зазначимо, що у 1978 році за наказом Ради міністрів Української РСР будівлю костелу віддали Будинку органної музики. У 1981 році закінчили реставрацію, відтоді у костелі почав діяти концертний зал.

    У 2020 році Мінкульт анонсував початок реставрації костелу — у рамках президентської програми «Велика реставрація».

    Найсвіжіше

    Популярне