П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні ми знову мусимо захищати українську мову – предстоятель ПЦУ

    У День української писемності та мови, предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній заявив, що рідну мову не можна не любити і сьогодні у ХХІ столітті, ми знову мусимо захищати нашу українську мову, яку намагались знищити недруги.

    Митрополит Епіфаній зазначає, що кожне свято – це ще одна нагода подякувати Господу за цінний дар рідної мови, згадати про всі намагання супротивників відібрати її у нашого народу, привласнити чи принизити. «І навіть нині, у ХХІ столітті, ми знову мусимо ставати на її захист. Адже недруг не спить, він намагається нас поневолити, а відібравши мову, він привласнить усе – і душу народу, і пам’ять, і традиції, і культуру, й історію…», – написав він у Фейсбуці.

    Він підкреслив, що рідну мову «не можна не любити… Бо вона – як рідна мати, як Богом дана наша Батьківщина. Вона “розуміє” нас, як ніхто інший, вона проникає у всі глибини нашого серця, відшукує там і пояснює безліч почуттів та емоцій. Нею так легко, тепло і приємно молитися, говорити, думати. Саме тому рідна мова в рідній Церкві – це так природно і зрозуміло, й інакше бути не може!»

    «Зі святом вас, дорогі українці! Зі святом нашої мови, душі народу! Нехай вона живе, розвивається, утверджується і приносить кожному добрі й корисні плоди», – підсумував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Крім цього 24 травня ПЦУ теж згадує про нашу рідну українську мову, вшановуючи святих Кирила і Мефодія, авторів слов’янської абетки, які стояли біля витоків української книжної мови. Предстоятель ПЦУ також нагадав про святого преподобного Нестора Літописця, чия «Повість минулих літ» вважається початком писемної української мови.

    Найсвіжіше

    Популярне