Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    94% читачів пропагандистського ресурсу РПЦвУ проти вакцинації – опитування

    Журналістка і релігієзнавиця Ярослава Міщенко звернула увагу на опитування, що проводиться на сторінці пропагандистського ресурусу РПЦвУ «Союз православних журналістів». Читачі цього ресурсу мали відповісти на те, як вони ставляться до вакцинації: позитивно, негативно або байдуже. Близько 94% читачів ресурсу РПЦвУ ставляться негативно до вакцинації, свідчать дані із опитування.

    Натомість віряни ПЦУ повелись відповідально, каже журналістка. Вона зазначила що парафіяни ПЦУ (процентів на 90) вакцинуються.

    «І це не наїзд на УПЦ МП. Тому що я не маю наміру і бажання злитися на них. У мене радше публічне питання: що з ними робити (це частина суспільства). Я нещодавно пройшла опитування на їхньому ресурсі – 94% проти “примусу до вакцинації”. Це те, про що я писала раніше, вирощені та зневажені фундаменталістські настрої. Це плоди того, над чим церква працювала багато років, через що ми пройшли. Це те, що вони ніколи не думали, наслідки чого вони ніколи не припускали. Це не квіточки, це ягідки фундаменталізму. І ось тепер у РПЦ намагаються “навести форму” і навчити парафіян», – підкреслила Ярослава.

    Журналістка також порадила РПЦ в Україні не відставати від порад єрархів Моспатріархату в Росії.

    «…Приємно разом не любити ПЦУ – воювати проти когось завжди приємно. Але працювати над своїми помилками значно чесніше. Тим більше, ніж у стареньких у регіонах шансів вижити без вакцинації менше, ніж у єпископа. Тож будьте ласкаві. Разом із Запасними Дарами, беріть із собою вакцинатора. Москва радить. Чи не відставайте», – підсумувала релігієзнавиця Ярослава Міщенко.

    Нагадаємо, 3 листопада РПЦвУ провела мітинг проти вакцинації, коли в Україні від коронавірусу померло 720 людей. Зокрема ГО РПЦвУ “Миряни” підтримали цю демонстрацію та закликали йти на мітинг. 

    РНБО звернуло на це увагу і назвало такі дії Кремля і її церкви спланованою спецоперацією ФСБ проти України. За даними звіту РНБО, суттєву роль у поширенні ідей антивакцинаторства відіграє «одна із церков» – йдеться про РПЦ та РПЦвУ. Також колишній український топчиновник заявляв, що «найбільшої шкоди, як антивакцинатор завдає РПЦвУ».

    У самій Росії РПЦ навпаки закликає людей вакцинуватись, а митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) розповідав про тисячі смертей від коронавірусу щодня. У РПЦ навіть є спеціальна «Робоча група при патріарху Московському… щодо координації діяльності церковних установ в умовах поширення коронавірусної інфекції». У ній повідомлялось, що менше ніж за тиждень у період з 29 жовтня по 3 листопада від COVID-19 померло шість священників Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне