Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На сайті РПЦвУ дезінформували про назву УПЦ/ПЦУ

    1 листопада офіційний сайт Московського Патріархату в Україні опублікував новину під назвою «Не єпископ УПЦ. Спростування інформації, яка з’явилася в ефірі ICTV щодо “священнослужителя”, який напав на жінку», в якій дезінформував читачів, повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на сайт УПЦ (МП).

    В новині яка була опублікована на сайті так званої «УПЦ МП» зазначається, що єпископ ПЦУ Адріан (Кулик), який днями потрапив у скандал з побиттям жінки, не є єпископом УПЦ.

    «У репортажі названо чоловіка єпископом УПЦ. Ця інформація не відповідає дійсності, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. А. Кулик на сьогодні є “кліриком ПЦУ”, а раніше був в “УПЦ КП”…», — говориться у новині РПЦвУ.

    Варто зазначити, що в Україні присутні дві православні Церкви з однаковою назвою — одна є частиною Московського Патріархату і має церковну самоназву «Українська Православна Церква», друга є автокефальною Церквою і має церковну та юридичну назву «Українська Православна Церква (Православна Церква України)». Тобто ПЦУ має подвійну назву, одна із яких УПЦ — Українська Православна Церква.

    Подвійні назви доволі часте явище в православному світі. Наприклад, Російська Православна Церква офіційно має подвійну назву: «Російська Православна Церква / Московський Патріархат». Саме до цієї Церкви належить так звана «УПЦ МП» на чолі з митрополитом Онуфрієм. Тому часто її назву конкретизують, додаючи в дужках чи без них «… Московського Патріархату».

    У 2018 році парламент України пішов назустріч частині вірян РПЦвУ, які бажали її перейменування, і видав закон про уточнення у назві цієї Церкви приналежності до РПЦ / Московського Патріархату. РПЦвУ не виконує цей закон, її спікери часто заперечують підлеглість Російській Православній церкві, хоча ця адміністративно-канонічна підлеглість прописана в семи пунктах Статуту РПЦвУ.

    Нагадаємо, раніше РПЦвУ поширювала наклеп на вірян ПЦУ, які нібито «зрізали замки і захоплювали храм». Також ми писали, що РПЦвУ продовжує поширювати брехню і наклепи на парафії, що покинули Моспатріархат. Також в РПЦвУ часто дезінформують про конфлікти і підпали на парафіях.

    Найсвіжіше

    Популярне