Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ продовжує поширювати брехню і наклепи на парафії, що покинули Моспатріархат

    Волинська єпархієя РПЦвУ опублікувала відео, в якому священник, який не підтримав громаду в переході до ПЦУ, говорить відверту брехню про релігійну ситуацію в селі Озеряни.

    Жителька цього села, вірянка ПЦУ Ірина Оксенюк прокоментувала це відео для Духовного Фронту України.

    «Розпочну словами із Євангелія від Матвія 12:39,37 «Кажу бо вам: за кожне пусте слово яке скажуть люди, – дадуть відповідь судного дня за нього. Бо за словами твоїми будеш виправданий і за словами твоїми будеш засуджений».

    На відео видно, що священник плутається в своїх словах. Зокрема він говорить «що храми у 2019 році забирали у ПЦУ».

    Усі двадцять вісім хвилин жалісливого відео було неприємно чути зі слів священника перекручену інформацію про перехід громади із Московського патріархату до ПЦУ.

    Він також розповів про православних тітушок, які мали блокувати мирний перехід. «Приїхали людочки, які приїхали підтримати», – сказав священик РПЦвУ у відео, але не конкретизує, що це були два автобуси «Ікарус» із чужими людьми, які мали не допустити вхід до храму парафіян, що проголосували за перехід.

    Священник РПЦвУ спочатку подав в суд і хотів скасувати в судовому порядку переходу громади, але потім заяву забрав.

    Пройшло із того часу два роки, ми (переважна кількість жителів с. Озеряни) – релігійна громада Православної церкви України зареєстрована в єдиному реєстрі релігійних організацій.

    Священник РПЦвУ Петро Сковорода не зазначений як керівник православної громади с. Озеряни, він вирішив не підтримувати бажання жителів перейти в ПЦУ і здійснював богослужіння вже у власному будинку, який раніше був придбаний за кошти жителів села на потреби священника. А від 31 серпня 2021 року здійснює службу в новозбудованому храмі названому на честь Ікони Божої Матері «Всецариця». Що цікаво на ящику для пожертв написано «На Свято – Успенський храм», тобто на наш храм, ПЦУ, і таких маніпуляцій чимало.

    У відео священником Моспатріархату сказано, що храм будують на власній землі наданій під забудову, хоча мені, як депутату діючої ще тоді сільської ради відомо, що такого звернення не було і дозволів сільська рада не надавала. А це означає, що будувався храм на власному городі священника який знаходиться біля його будинку, а це земля іншого цільового призначення (для ведення ОСГ). Мало Божого промислєнія, потрібно мати дозвіл про зміну цільового призначення землі, мати паспорт будівництва тощо. Чи має отець всі документи – невідомо.

    Можна писати ще багато, та буду завершувати цитатою із статті  заслуженого діяча мистецтв, доктора мистецтвознавства Івана Хланта « …Деякі сучасні отці духовні, на жаль, змушені служити не Богові, а щоденному підлому призначенню – бути маленьким гвинтиком у  машині російського великодержавного шовінізму…»

    П.С. Пора вже проявити мужність РПЦвУ і виконати норми Закону України № 2662-VІІІ від 20.12.2018 року,  «Про зміну назви релігійних організацій, керівний центр яких розташований в країні – агресорі». Так звана «УПЦ» підпорядковується Московському патріархату і відповідає всім трьом критеріям Закону. Якщо коротко, то по першому пункті – статут УПЦ, розділ І, пункт 5; по другому пункті – статут РПЦ, глава Х; по третьому пункті – статут РПЦ, глава V, пункти.  Та не вводити в оману своїх прихильників».

    Найсвіжіше

    Популярне