Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Коли хтось помер не треба завішувати дзеркало. В ПЦУ пояснили чому

    У Православній Церкві України пояснили, чому не потрібно завішувати дзеркала в помешканні коли хтось із рідних помер. Там порадили краще помолитись за покійного родича, а не займатись марновірством.

    Часто завішування дзеркал «пояснюється тим, що душа людини нібито може “застрягнути” в них, “заблукавши у дзеркальному лабіринті”. За іншою, не менш абсурдною версією, душа може “налякатися”, не побачивши своєї тіні у відображенні. Та з Писання ми знаємо, що “дух тіла і кісток не має” (Лк. 24: 39), а отже, не зазирає до дзеркал, аби в них на себе дивитися», – йдеться в поясненні Православної Церкви України.

    Такі традиції підміняють православну віру марновірством.

    «Подібно до побажання «земля пухом», склянки зі шматком хліба для покійного та інших «народних» поминальних традицій, завішування дзеркал є звичайним забобоном, який жодним чином не корисний для душі – ані померлого, ані того, хто таким забобонам довіряє. Адже такі «традиції» підміняють у свідомості людини православну віру марновірством, окультним сприйняттям дійсності», – підкреслили в ПЦУ.

    Віряни можуть дієво потурбуватися про своїх близьких, чиї душі предстануть на Суді перед Господом, своїми молитвами за них.

    «Тож вшануймо їхню пам’ять своїми добрими вчинками та молитвами, просячи Бога про спасіння та вічний спокій для наших спочилих рідних, друзів і важливих для нас людей», – підсумували в ПЦУ.

    Водночас у ПЦУ кажуть, якщо завішування дзеркал є лише ознакою трауру (як чорний одяг чи відсутність веселої музики) – то в цьому немає нічого духовно небезпечного.

    Найсвіжіше

    Популярне