Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ керувались політичним підґрунтям, розриваючи євхаристійний зв’язок з Константинополем, – богослов Кирило Говорун

    Богослов, архімандрит РПЦ Кирило (Говорун) заявив, що в Московському патріархаті керувались політичним підгрунтям, коли розірвали євхаристійне єднання із Вселенським Патріархатом. Крім цього, архімандрит Кирило (Говорун) не бачить жодних богословських причин для такого рішення.

    Про це він розповів в інтерв’ю телеграм каналу «Игуменнекаюсь».

    «Я розумію політичне підґрунтя рішення про припинення літургійного спілкування, але не бачу жодної богословської причини для нього. Щобільше, з точки зору православної еклезіології, не участь, а неучасть у такій літургії є помилковою і заслуговує на канонічні заборони», – підкреслив Говорун.

    «…ніхто не скасовував принцип: якщо я причащаюсь з А, а А причащається з Б, то я повинен причащатись з Б. Якщо я не хочу причащатись із Б, з яким причащається і А, то я повинен припинити причастя з А. І ось я літургійно спілкуюся, наприклад, з Антіохійським Патріархатом, а він не переривав спілкування з Константинопольським. У такому разі я або повинен припинити спілкуватися з усіма, хто спілкується з Константинополем, або продовжувати спілкуватися з Константинополем. Інакше ми маємо справу не з теологією, а ідеологією, що її підміняє», – підсумував богослов.

    У цьому ж інтерв’ю, архімандрит заявив, що Московська патріархія лише імітувала процес подолання розколу православ’я в Україні. В той час як Вселенський патріархат справді подолав розкол в українському православ’ї.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України говорив про цей принцип у своїх публікаціях. У статті «Богослів’я неуків» від РПЦвУ, ми аналізували, чому вони не бояться хвалитись співслужінням із єрархами Кіпрської Церкви, що визнала ПЦУ. Також ми писали, що свято Торжества православ’я показало наскільки єрархи РПЦвУ є неграмотні в богослів’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне