Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Богослів’я неуків» від РПЦвУ або чому вони не бояться хвалитись співслужінням із єрархами Кіпрської Церкви, що визнала ПЦУ

    РПЦвУ демонструє або повну безнадійність в головній для духовенства науці — богослів’ї, або просто замилює очі заради поширення брехні на свою користь.

    Цього разу у РПЦвУ похвалилися тим, що 14 вересня клірик Кіпрської православної Церкви Нектарій (Бакопулос) був присутній на освяченні храму РПЦвУ на Волині, який побудували замість храму, парафія якого перейшла в ПЦУ у 2019 році. Також були присутні речник РПЦвУ прот. Миколай Данилевич, архієпископ РПЦвУ Нафанаїл (Крикота), єпископ РПЦвУ Афанасій (Герман).

    Таким чином відбулось спільне богослужіння єрарха Кіпрської Церкви із єпископатом РПЦвУ. Якщо вірити логіці Моспатріархату — предстоятель Кіпрської православної Церкви архієпископ Хризостом є «розкольником», бо згадав за літургією ім’я предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Таким чином всі місцеві архієреї Кіпрської Церкви, які зобов’язані за статутом згадувати ім’я свого предстоятеля – архієпископа Кіпрського, також є «розкольниками». Тепер архімандрит Кіпрської Церкви співслужив із єрархами РПЦвУ літургію. Виходить, що після такого і сам Московський патріархат в Україні став розкольницьким, адже співслужив із «Кіпрськими розкольниками, які визнали ПЦУ».

    Існує древнє святоотцівське правило, що той, хто співслужив із розкольником, сам стає розкольником, про що дуже люблять згадувати в самому Моспатріархаті. 

    Хоча навіть і без цього співслужіння в РПЦвУ все одно є розкольниками за їхньою ж логікою. Адже, щоб «розкольницька» логіка «богослів’я» РПЦвУ працювала, потрібно щоб її наслідували всі Церкви. Тобто від згадки імені предстоятелів Вселенського патріархату, Александрійського Патріархату, Елладської та Кіпрської Церков мали відмовитись всі інші Помісні Церкви. Адже за логікою РПЦ всі вони вступили в єднання з «розкольниками» ПЦУ і самі стали «розкольниками». З усім тим, наприклад Сербський предстоятель згадує імена патріархів Варфоломія і Феодора, а РПЦвУ відкрито співслужила із ними на скандальній інтронізації в Чорногорії.

    Раніше ми вже писали, що свято Торжества православ’я показало наскільки єрархи РПЦвУ є неграмотні в богослів’ї, де приводили цю аналогію. Схоже в РПЦвУ так і не зробили ніяких висновків і продовжують «кусати власний хвіст», так ніби він не їх.

    Церква це містичне Тіло Христове і якщо Вселенський патріарх та ще три Помісні Церкви є у єдності з ПЦУ, то і вся Вселенська Православна Церква де-факто є у єдності з ПЦУ, хоч де-юре цього не визнали поки. Всі ці рішення Моспатріархату про розрив євхаристійного єднання тільки замилення власним вірянам очі. З моменту згадки імені митрополита Епіфанія на Фанарі, РПЦ перебуває у єдності з нею, навіть якщо вона цього не хоче. В іншому випадку Московському патріарху Кірілу прийдеться не згадувати жодного предстоятеля Помісних Церков, але це потрібно було робити в січні 2019 року, а не через 3 роки.

    Найсвіжіше

    Популярне