Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Церковна рада самопроголошеної Абхазької Церкви отримала запрошення на зустріч з Грузинською патріархією

    Секретар Грузинського патріарха відповів на звернення самопроголошеної Абхазької Церкви (глава – єрей Віссаріон Апліаа) до очільника Російської православної церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) і католікоса-патріарха всієї Грузії Ілії II. Самопроголошена Абхазька Церква скаржилась РПЦ на “неканонічні домагання” Грузинського патріархату на Абхазьку Церкву. Про це повідомляє офіційний сайт Абхазької Церкви.

    “У 1992 році, всупереч історичній і канонічної правді, Вселенський патріарх видав Томос Грузинській православній церкві про автокефалію, визначивши Абхазію як канонічну територію Грузинської православної церкви. Абхазька православна церква не входила до складу Грузинської православної церкви та відновлює свій статус Абхазького Католікосату”, – зазначалось в листі Абхазької Церкви.

    У відповіді секретаря Грузинського патріарха протоєрея Михаіла Ботковелі, датованій 12 жовтня, говориться: “Не дивлячись на те, що ми категорично не згодні зі змістом і духом листу, усвідомлюємо необхідність початку діалогу. Як ви знаєте, ворог розділяє, а Бог об’єднує. Тому думаємо, що було б корисніше по цій темі з Вами зустрітися в Тбілісі і безпосередньо обговорити проблемні питання”.

    У контексті вказаного відзначимо, що структура о. Віссаріона Апліаа повністю орієнтована на Московський патріархат, тому ймовірність її позитивного відгуку на пропозицію Грузинського патріархату невелика, кажуть в “Сredo.press”.

    Нагадаємо, РПЦ заснувала у Вірменії свою єпархію із центром в Єревані, чим вчинила чергове вторгнення в юрисдикцію Грузинської Церкви. Єпископом на Вірменську єпархію РПЦ призначено архієрея, який у минулому відзначився співпрацею з осетинськими сепаратистами.

    Фото: aiasha.ru

    Найсвіжіше

    Популярне