П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Чергове вторгнення РПЦ в юрисдикцію Грузинської Церкви: єпископом призначено сепаратиста, – грузинські ЗМІ

    15 жовтня на запрошення Патріарха Московського Кіріла відбулося засідання Священного Синоду Московського Патріархату, на якому утворили єпархію Російської Православної Церкви у Вірменії.

    Як повідомляє грузинське видання wenews.ge «Синод Московського патріархату незаконно заснував Єревансько-Вірменську єпархію і призначив її правлячим архієреєм архієпископа Леоніда (Горбачова), який відзначався співпрацею з осетинськими сепаратистами. Архієпископ Леонід постійно незаконно посилав духовенство в окупований Цхінвальський край».

    Видання також зазначає, що згідно зі статтею першого абзацу другого розділу Статуту Правління Грузинської Православної Церкви, православні християни, які проживають у Республіці Вірменія, є членами Грузинської Православної Церкви, а вищезгадане рішення Російської Православної Церкви є ще одним грубим незаконним актом вторгненням в юрисдикцію Грузинської Православної Церкви.

    Зі свого боку додамо, що таке антиканонічне вторгнення РПЦ на територію Грузинської Церкви є ще одним поштовхом, для того, щоб визнати ПЦУ. Священний Синод Грузинської Церкви та адміністрація Грузинського Патріархату ще не зробили публічної реакції на цей факт.

    Нагадаємо, РПЦ заснувала у Вірменії свою єпархію із центром в Єревані. Призначений туди єпископ Леонід (Горбачов) обурювався, що ПЦУ створена «заокеанськими чиновниками» для того, щоб послабити московський патріархат і «розділити народи Росії та України».

    Також, грузинський історик зазначав, що окупованим містом Цхінвалі, з точки зору церковної адміністрації, по суті керує єпископ Російської Церкви, архієпископ Владикавказький і Аланський Лєонід (Горбачов). Йому ж підпорядковується духовенство, що живе в Цхінвалі, яке служить на цій місцевості.

    Найсвіжіше

    Популярне