Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Відповідальність – це здатність передбачати результат власних дій

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній звернувся до вірян з нагоди відзначення нового державного свята – Дня відповідальності людини.

    «Прикметно, що серед інших визначних дат віднині ми маємо також і свято в ім’я цінності, людської чесноти – відповідальності, якій, очевидно, надаємо велике значення. Що ж таке відповідальність? Це здатність передбачати результат власних дій, відповідати за свої вчинки, приймати їх наслідки та усвідомлювати свій зв‘язок із ними», – каже митрополит Епіфаній.

    Він зауважив, що створюючи людину, Господь дав їй свободу, а отже, й можливість розпоряджатися своїм життям, чинити за своїм бажанням, що також означає – нести відповідальність за свої дії.

    «Кожне наше рішення – добре чи погане – призводить до чогось, доброго чи злого. І людина має пам’ятати про особисту відповідальність, ухвалюючи його. Згадаймо Понтія Пилата, який віддав Господа нашого Ісуса Христа на страту, виправдовуючи це рішення волею народу, – хоча усвідомлював, що і він бере участь у страті Праведника. Хіба, умивши руки, він «очистив» свій вчинок? Зовсім ні. Навпаки, тим самим він визнав, що усвідомлює несправедливість своїх дій, але не готовий прийняти відповідальність за них», – додає предстоятель ПЦУ.

    «Брати і сестри! Вітаю вас із Днем відповідальності людини і щиро бажаю вам мудрості, аби ухвалювати правильні та праведні рішення, хоробрості, аби нести відповідальність за наслідки своїх дій перед Богом і людьми, та любові, аби нею були сповнені усі ваші вчинки та помисли», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній заявив, що будуватимемо в’язниці, якщо не викладатимемо християнську етику в школах. Також він розповів, що Росія хоче мати тут і території, і свою Церкву, але українці не мають у РФ своїх осередків.

    Найсвіжіше

    Популярне