П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Росія хоче мати тут і території, і свою Церкву, а що українці мають в Росії?

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розповів про «місію на Схід», і чому для ПЦУ так важливо бути присутньою на Сході України. Він зауважив, що Росія хоче мати в Україні і свою церкву і території, але українці нічого не мають в Російській Федерації, жодного осередку.

    «Ми бачимо, що відбувається на окупованих територіях Криму і Донбасу. Там що, є мир, є свобода, є права? Там немає всього цього, і там про це навіть ніхто не говорить. Зрідка говорять лиш деякі міжнародні організації, але й вони не мають вільного доступу на ці території. Нашу Церкву окупанти намагаються усіляко витіснити, бо для них Православна Церква України – це український осередок, який є для них небезпечним», – розповів митрополит Епіфаній в інтерв’ю Детектор.уа.

    Митрополит Епіфаній ставить питання, чому Росія тут, в Україні, хоче мати все, і свою Церкву в тому числі.

    «А що українці мають у Російській Федерації? Незважаючи на те, що мільйони українців там проживають, чи мають вони можливість відвідувати українські храми, вільно послуговуватись українською мовою, як тут це хочуть робити росіяни? Єдину українську бібліотеку – і ту знищили. Там немає жодного типового храму, жодного українського осередку… Тож щонайменше дивно і несправедливо: ви хочете все мати тут (і мову, і Церкву, і керувати, і впливати), а для українців ви не даєте абсолютно нічого. Ви нищите навіть те, що було українське на окупованій території Криму та Донбасу…», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Водночас предстоятель Православної Церкви України додав, що ПЦУ робить все, щоб Церква на Сході розвивалася, навіть в таких складних умовах.

    «Промовистим є приклад Маріуполя. Там є приблизно 10 російських православних громад, але за останній час побудовано вже 8 храмів Православної Церкви України. Це свідчить, що в цьому регіоні поступово розбудується наша Церква. Ми зараз працюємо над тим, щоб там був і потужний духовний осередок ПЦУ, і навіть деякі московські парафії поступово долучаються до цього процесу. Вірю, цей процес незворотний, і на Сході України наша Церква буде поступово розвиватися й утверджуватись, незважаючи на протидію. Про це свідчать і соціологічні опитування, які констатують прихильність жителів Сходу до ПЦУ: вона є високою – удвічі більшою, ніж до Московського Патріархату. Тож в Української Церкви на Сході є велике майбутнє!», – підсумував Епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, що у планах — співслужіння з тими Церквами, що поки не визначились щодо ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне