Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські окупанти продовжують переслідувати християн в Криму, окрім Московського патріархату

    Дві нові адміністративні справи через релігію “пошили” у вересні окупанти в Криму. Це свідчить про те, що в планах Російської Федерації, прочистити Крим від неугодних проповідників і залишити лише лояльну до Кремля РПЦвУ і РПЦ.

    Як повідомляє Кримська правозахисна група, обидва провадження були відкриті за статтею про незаконну місіонерську діяльність (ст. 5.26 КпАП Росії).

    Переслідувань за цими статтями зазнали “Церква Християн Віри Євангельської” п’ятидесятників “Нове Життя” і керівник організації “Християн Віри Євангельської міста Ялта” Едгар Бабаян.

    В обох випадках “суди” присудили штрафи по 30 тисяч російських рублів.

    “Такі дії окупаційної влади Криму є порушенням як Женевської конвенції (IV), так і Європейської конвенції з прав людини, а саме ст. 9 (Свобода думки, совісті та релігії)”, – зазначили правозахисники.

    Загалом із початку окупації станом на кінець вересня Кримська правозахисна група зафіксувала на півострові 132 провадження за статтею про незаконну місіонерську діяльність. Загальна сума штрафів за цими провадженнями становила 1 803 500 російських рублів.

    Варто зазначити, що в Криму діє Кримська єпархія Московського патріархату, які ніхто із окупаційної самозваної влади не чіпає. Також на території українського півострова є розгалужена мережа парафій РПЦвУ (так звана “УПЦ МП”), а місцеві священники цієї організації регулярно сприяють окупантам  і брали участь у військовій операції РФ по захопленні Криму.

    Духовний Фронт України повідомляляв, що в окупованому Криму священник «УПЦ МП» благословив війська РФ «на ратне служіння».  В той час як Онуфрій і Паканич лякали релігійними протистояннями через візит патріарха Варфоломія, їхні священнослужителі спокійно благословляли російських окупантів в Криму і ОРДЛО. 

    Згідно з низкою резолюцій та інших офіційних документів ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу, інших міжнародних та українських інституцій, Російська Федерація продовжує залишатися державою-окупантом щодо України. З усім тим священники московського патріархату продовжують надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян, не вважаючи крадіжку півострову гріхом. Тим часом в Україні РПЦвУ розповідає про миротворчість й прощення окупантів, а сепаратистську діяльність своїх священнослужителів в Криму не коментує.

    Також Моспатріархат чинить тиск на ПЦУ в Криму. Митрополиту ПЦУ Клименту в день 20-річчя його архієрейської хіротонії (23 липня – посвята в духовний сан) російські окупанти вручили постанову про знесення храму в Євпаторії.  Окупанти в Криму фактично змушують архієпископа ПЦУ руйнувати власні храми. Росія не хоче «сторонніх вірян» у Криму» окрім УПЦ Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне