П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Горєвой: РПЦ може скасувати Володимирове Хрещення, бо це відбулося без дозволу Моспатріарха

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой прокоментував рішення ухвалені Синодом РПЦ 23-24 вересня. За його словами в них спостерігається певна новизна, зокрема у пункті п’ятому, де Синод РПЦ постановив, що патріарх Варфоломій «втратив довіру мільйонів вірних… а тому, він більше не має права виступати від імені світового Православ’я та представляти себе його лідером».

    «Те, що в Московської патріархії не існує повноважень позбавляти Вселенський патріархат права на представницьку функцію у зовнішньому світі – це багатьом, гадаю, і так зрозуміло. Оскільки такі права Константинополя були надані йому Вселенськими Соборами. І ними, та тільки ними, можуть бути ліквідовані», – зазначив Горєвой.

    Він підкреслив, що РПЦ не тільки не може позбавити патріарха Варфоломія таких прав, але й такими своїми рішеннями порушує канонічне право, вірність якому сама ж декларує.

    «Загалом же дії Синоду РПЦ нагадують рішення Баришівського суду. Такі ж абсурдні по своїй пихатості та нікчемні за своїми наслідками. З такою ж силою РПЦ може скасувати Володимирове Хрещення чи Воскресіння Ісуса Христа, бо це відбулося без дозволу Московського патріарха», – підсумував Горєвой.

    Нагадаємо, 23 вересня у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ. Синод постановив «заборонити патріарху Варфоломію виступати від імені всього православ’я». На думку богослова Кирила Говоруна в РПЦ таким чином формально визнали за Константинополем право першості. Вони також офіційно визнали Україну своєю територією і продовжують не визнавати надання Томосу ПЦУ від патріарха Варфоломія.

    Найсвіжіше

    Популярне