Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    “Московська клякса”: Релігійний експерт про рішення Синоду РПЦ

    24 вересня завершилось засідання Священного Синоду РПЦ. За його результатами було прийнято низку рішень, що відображено у відповідних Журналах. Найбільшого резонансу у церковній спільноті набув Журнал № 60. Згаданий журнал стосується нещодавнього візиту Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія до Києва.

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко на своїй сторінці в Фейсбуці.

    “Ця подія мала епохальний масштаб і увійшла в церковну історію, як перший випадок, коли Глава Вселенської Патріархії прибув до повністю незалежної Помісної Православної Церкви України. Це по-правді непересічна і надважлива подія в понад тисячолітній історії спілкування Києва та Константинополя, Церкви-Матері та її Доньки. Проте на цю епохальну віху історії, яка золотими літерами закарбувалась у серцях мільйонів українців, російські синодали спробували поставити свою “московську кляксу”, – зазначає Єфременко.

    Синод РПЦ назвав приїзд патріарха Варфломія до Києва “грубим порушенням канонів”. Таке порушення російські церковники побачили у відсутності запрошення від очільника РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) та його підопічного, а за сумісництвом очільника філії РПЦ в Україні митрополита Онуфрія (Березовського).

    “Признать прибытие в Киев Патриарха Константинопольского Варфоломея с сопровождающими его лицами без приглашения от Патриарха Московского и всея Руси, митрополита Киевского и всея Украины Онуфрия и законных иерархов Украинской Православной Церкви грубым нарушением канонов, в частности, 3-го правила Сардикийского Собора и 13-го правила Антиохийского Собора”, – говориться у 1-му пункті вищезгаданого журналу.

    “Таке визначення свідчить не про порушення канонів патріархом Варфоломієм, а є черговим свідченням того, що Синод РПЦ живе у своєму вигаданому світі, у якість паралельній часовій реальності, з якої випало цілих два роки – 2018 і 2019. Варто вказати російським синодалам, що саме у цей проміжок часу в Україні постала Помісна Церква, на чолі із законнообраним Предстоятелем, Блаженнійщим Митрополитом Епіфанієм, який згідно, вказаних російськими синодалами, канонів, і запросив Патріарха Варфоломія до України. Таким чином ніякого порушення канонів, а тим більше «грубого», у приїзді патріарха Варфломія немає і бути не могло”, – зазначає експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне