Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський призначив нового главу католиків Білорусі

    Глава Римо-Католицької Церкви папа Франциск призначив нового главу католиків Білорусі. Ним став Йосиф Станєвський, який обійматиме посаду архієпископа-митрополита Мінсько-Могильовського.

    Рішення було оголошено 13 вересня 2021 року, передає офіційний ресурс Ватикану.

    Раніше Станєвський займав титулярну кафедру Табаікари і посаду допоміжного єпископа Гродненської єпархії.

    Йосиф Станєвський народився 4 квітня 1969 на території нинішньої Гродненської єпархії. 17 червня 1995 року прийняв сан священника для служіння у цій єпархії, де згодом був вікарієм парафії Святого Вацлава у Волковиську.

    У 1999 році отримав ступінь ліценціата в галузі канонічного права в Католицькому університеті в Любліні. В наступні роки був викладачем, перфектом і потім ректором Вищої семінарії в Гродно, суддею і вікарієм-помічником в Міжєпархіальному суді першої інстанції.

    У період з 2007 по 2013 рік був відповідальним за пастирську підготовку молодих пресвітерів Гродненської єпархії. 29 листопада 2013 року був призначений титулярним єпископом Табаікари і допоміжним єпископом Гродно. 14 квітня 2021 року був обраний — вже вдруге — генеральним секретарем Конференції католицьких єпископів Білорусі.

    Посада митрополита Мінсько-Могильовського була де факто вакантною після недопуску в Білорусь архієпископа Тадеуша Кондрусевича за наказом Аляксандра Лукашенка. Лукашенко звинуватив митрополита Тадеуша Кондрусевича в отримуванні консультації «як знищити Білорусь».

    3 січня 2021 року, коли єрархові виповнилося 75 років, Франциск прийняв його відставку і призначив Апостольського адміністратора – єпископа Казимира Велікосельца.

    Найсвіжіше

    Популярне