Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава католиків Білорусі, який три місяці був у вигнанні, пішов у відставку

    Глава білоруських католиків архієпископ Тадеуш Кондрусевич 3 грудня 2021 року пішов у відставку. Того самого дня, коли єрарху виповнилося 75 років, Папа Римський Франциск прийняв його відставку та призначив адміністратором архієпархії єпископа Казимира Великасельця, повідомляє сайт РКЦ в Білорусі.

    Нагадаємо, Тадеуш Кондрусевич повернувся до Білорусі напередодні Різдва 25 грудня після тримісячного перебування за кордоном через заборону в’їзду білоруської влади. Раніше главу Католицької Церкви Білорусі архієпископа Тадеуша Кондрусевича не пустили в СІЗО в Мінську для провідування арештованих учасників акцій протесту. Єрархові довелося обмежитися молитвою за них під стінами ізолятора. Аляксандр Лукашенко звинувачував католиків Білорусі та особисто Тадеуша Кондрусевича в “антилукашенківській пропаганді”.

    Єпископ Казимир Великаселець закінчив Ризьку духовну семінарію в 1984 році, є допоміжним єпископом Пінської єпархії з 1999 року. У травні 2020 року, незважаючи на те, що єрарх досяг 75-річного віку, Папа Франциск дозволив йому продовжувати свою посаду принаймні протягом наступних двох років.

    Апостольський адміністратор (administrator apostolicus) призначається Понтифіком для управління Апостольською адміністрацією або тимчасового служіння єпископом частини єпархії або помісної Церкви, прирівняної до єпархії.

    Правовий статус Апостольського Адміністратора детально викладений у папському указі про призначення. Апостольський адміністратор єпархії призначається лише тоді, коли є серйозні перешкоди для управління нею або утворення нової єпархії. Якщо Апостольський Адміністратор призначений для зайнятої єпархії, повноваження єпархіального єпископа та його генерального вікарія припиняються.

    Найсвіжіше

    Популярне