Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Московському патріархаті знову звинуватили Румунську Церкву в атаці на РПЦ і визнали, що можуть втратити Молдову

    “Духовний фронт України” інформував раніше про те, як проєвропейські настрої населення та загальний курс на європеїзацію Молдови підштовхнув православне духовенство цієї країни до пошуку єдності з більш близьким по духу Румунським патріархатом.

    Така ситуація викликала супротив з боку офіційної Москви. Неодноразово лунали звинувачення на адресу чинної президентки Молдови Маї Санду, яка, на думку російських чиновників, має намір “повторити долю Порошенка” та спровокувати “церковний розкол”, підпорядкувавши Молдовсько-Кишинівську митрополію РПЦ Румунському патріархату.

    Насправді ж давно стало зрозуміло, що у Молдові насправді має місце потужне волевиявлення народу, який вже визначився з власною духовною приналежністю, і приналежність ця тяжіє в бік аж ніяк не “високодуховної” Москви. Проте Російська православна церква не має наміру втрачати з орбіти свого впливу молдовське православ’я і регулярно вдається до спроб скомпрометувати Румунську православну церкву.

    Зокрема стало відомо, що чергову порцію обвинувачень в адресу Румунії висловив священнослужитель Молдовсько-Кишинівської митрополії Московського патріархату архієпископ Бельцкий і Фелештський Маркелл (Ніколай Міхеєску).

    У своєму коментарі він назвав Православну церкву Молдови “південно-західними воротами” російського православ’я, і заявив, що Румунія виділяє чималі кошти на розкол молдовського православного суспільства.

    “Румунія активно підбирає ключі до цих воріт, використовуючи перевірену тактику – вона витрачає великі гроші на те, щоб поширити свій вплив на канонічну територію Російської православної церкви”, – цитує архієрея Моспатріархату “EurAsia Daily”.

    Архієпископ Маркелл (Міхеєску) наголосив, що Бухарест, на його думку, контролює крупні ЗМІ, що дозволяє йому піддавати нищівній критиці всіх, хто не згоден з прорумунським вектором Молдови. Він запевнив, що румунська держава, нібито, виплачує кожному священнику Бесарабської митрополії (існує на території Молдови) близько 450-600 євро на місяць, а за перехід з Молдовсько-Кишинівської митрополії священник отримує одноразову премію у розмірі 2000 євро.

    Представник РПЦ додав, що Румунська Церква, нібито, робить акцент на священнослужителів, які заслужили дисциплінарні покарання, оскільки такого роду духовенство легше переманити на свій бік.

    Однак є й інший аспект. Архієрей висловив думку, що ще одна тактика Румунії дійсно може мати своїм результатом повну втрату Російською православною церквою впливу на молдовське православ’я. Він заявив, що уряд Румунії щорічно виділяє стипендії на 5 тисяч місць в румунських вишах.

    “Протягом останніх років я змушений висвячувати в священники тих, хто закінчив семінарію в Румунській церкві. Зараз в моїй єпархії близько 20-25% таких священників і що буде, коли вони складатимуть більшість, ніхто не знає. А їдуть молоді особи за духовною освітою до Румунії тому, що вона поруч. Румуни створили сприятливі умови для навчання вихідців з Молдови”, – визнав архієпископ Маркелл (Міхеєску).

    Також він був змушений констатувати, що РПЦ не може достойно протистояти діям Румунської Церкви. Однак, він висловив сподівання, що в РПЦ отямляться, Росія побудує російський духовний центр в Бельцях, а Моспатріархат виділятиме стипендії для навчання молоді в своїх духовних навчальних закладах. На його переконання, такі заходи зможуть переконати молдован обирати для навчання Росію, а не Румунію.

    Однак така заява архієрея більше звучить як голос відчаю, і Російська православна церква, як можна зробити висновок, поступово випускає Молдову зі сфери свого впливу.

    Найсвіжіше

    Популярне