Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    У Молдові священники РПЦ переходять до Румунської церкви

    16 травня 2021 року в кафедральному соборному храмі Христа Спасителя в Москві відбулася зустріч очільника Російської православної церкви Кіріла (Гундяєва) з єпископатом РПЦ, що служить у Молдові.

    Це чергова спроба московського патріарха утримати священство і єпископат РПЦ в Молдові. За інформацією Духовного Фронту, Румунська православна церква направляє великі грошові інвестиції в церковне середовище сусідньої Молдови. Розміри фінансових вливань вимірюються десятками мільйонів євро.

    Схоже на те, що Румунська Патріархія має план поглинути мережу РПЦ в Молдові – територіально вона вважає це своєю канонічною територією, на яку вторглась Московська патріархія. Вже спостерігається тенденція, що священники РПЦ в Молдові починають переходити у підпорядкування Румунської православної церкви. 

    Що цікаво, із березня 2021 року Московська патріархія ціленаправлено виділяє фінанси для більше як сотні священників РПЦ в Молдові. 

    Румунська православна церква дуже добре організована і у навряд чи РПЦ зможе довго утримувати в Молдові своє духовенство, яке вже почало переходити до Румунської ПЦ. Тим більше, що для Румунії Церква є важливою національною інституцією.

    Чи має право РПЦ на Молдову?

    Румунська православна церква вважає, що вторгнення Російської православної церкви в канонічні території колишньої Бессарабії було несправедливим і образливим актом з точки зору історичної реальності і канонічного права та юрисдикції.

    Молдовська митрополія була заснована в 1386 році Константинопольським Патріархатом, за три століття до того як була надана автокефалія для РПЦ.

    Межі Російської православної церкви були визначені у 1593 р. Великим Константинопольським Синодом і були ідентичними межам Російської держави. Отже, її Патріарха визнавали лише “Патріархом Москви та всієї Русі та Закавказьких земель”. І, як відомо, до цих північних частин ні Польща, ні Фінляндія, ні країни Балтії не були включені. Зауважимо, що в той час, коли Церква Російська набула свого статусу — незалежності, половина естонської території належала Швеції, а друга половина — Польщі.

    РПЦ в Молдові появилась лише у 19 столітті. Включення православних румунів Молдавії-Бессарабії до Московського патріархату відбулось двічі в історії: у 1812 р. (царська окупація) та 1944 р. (совєтська окупація).

    У 1812 р. до складу Російської імперії було приєднано східну половину Молдавії (перейменовану на Бессарабію ). Відтоді румунська митрополія Константинопольського патріархату зазнала вторгнення Російської православної церкви. У 1813 р. при Румунському архієпископі Гаврилі Банулеску-Бодоні була створена Єпархія Кишинева (Кишинів) та Хотина . Після 1821 р. Російська імперія і церква розпочали політику централізації та русифікації, яка включала нав’язування церковнослов’янської мови замість румунської як богослужбової мови, а всіх архієпископів ставили росіян. Однак місцеві священики продовжували служити в сільських парафіях (охоплюючи більшість населення Молдови); оскільки більшість не розмовляла російською мовою, спроби створити семінарію, що займається лише російською мовою, не вдалися, а сільське духовенство все більше ізолювалося від церковного керівництва. Отже, після 1867 року церковна влада почала використовувати як румунську, так і російську у своїх публікаціях, і в 1905 р. Виникла нетривала ініціатива зробити румунську — мовою освіти.

    У 1858 р. після повернення Південної Бессарабії до Молдови, яка незабаром об’єдналася з Валахією, щоб утворити Румунію, православні церкви в Кагулі, Болграді та Ісмаїлі знову повернулися під юрисдикцію Румунської церкви. Після повторної анексії Росією південної Бессарабії російська церква знову була відновлена.

    У 1918 році, після того як регіон перейшов під владу Румунії, попри протести РПЦ у Молдові, яка вже підпорядкувалась на той час Румунській православній церкві, прийшла Кишинівська архієпархія. Єпископа Кишинева, який не захотів приймати зміни, було замінено. У 1922 р. Священний Синод Румунської православної церкви створив ще дві єпархії в Бессарабії – єпархію Хотинську і єпархію Четатеї Альба, що знаходилася в Ісмаїлі. Румунська держава та церква розпочали кампанію румунізації з метою нав’язування румунської мови як богослужбової мови та переглянули юліанський календар.

    Після пакту Молотова-Ріббентропа Совєтський Союз анексував Бессарабію та проголосив Молдавську Радянську Соціалістичну Республіку. Митрополія Бессарабії була змушена припинити свою діяльність. У цей же період Московський патріархат РПЦ встановив на території совєтської республіки нову Кишинівську єпархію. У 1990 році її підвищили в сан архієпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне