Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Кремль заявляє, що Мая Санду може вчинити “церковний розкол” у Молдові

    Російські експерти, представники духовенства Російської православної церкви та чиновники РФ заявляють, що проєвропейська президентка Молдови Мая Санду рішуче налаштована вивести Молдовсько-Кишинівську митрополію з-під впливу РПЦ та перепідпорядкувати її Румунському патріархату, пише Donday.

    У Кремлі б’ють на сполох: нова стратегія влади Молдови спрямована на віддалення від усього, що пов’язане з Росією. Окрім цього, як зазначив керівник Молдовського відділення Асоціації православних експертів Владімір Букарскій, вихід молдовського православ’я з-під РПЦ може стати помстою Санду за те, що Молдовсько-Кишинівська митрополія підтримала на виборах проросійського політика Ігоря Додона.

    Відтак, в РФ вже заздалегідь звинувачують Санду у провокації розколу, а саме, у підтримці Румунського патріархату та примус православних парафій Молдови перейти до Бесарабської митрополії Румунської православної церкви.

    Для цього, як заявляють у Кремлі, Санду буде здійснювати тиск на священнослужителів Московського патріархату, у тому числі за допомогою судів та правоохоронних органів. До всього, експерти закидають новообраній президентці Молдови у наступу на свободу слова в державі, нібито вона має плани заборонити на території Молдови трансляцію російського православного каналу “Союз”.

    Інший експерт – доцент Південно-російського інституту управління Російської академії народного господарства і державного управління при президенті РФ Дмітрій Лєусєнко – вважає, що Мая Санду цілком імовірно може використати міжконфесійні відносини для загострення ситуації та розриву всіх зв’язків з Росією.

    Традиційно для кремлівських пропагандистів, Лєусєнко наголошує, що західний світ є цивілізаційним супротивником Росії, а у Молдові суттєво посилились прозахідні настрої. Тож новообрана лідерка Молдови, та її численні прихильники, за словами росексперта, зроблять усе можливе, щоб розірвати культурні, мовні та релігійні зв’язки з РФ.

    Як бачимо, на цей час звинувачення в адресу Маї Санду звучать досить легко. Втім, не важко спрогнозувати, що з часом, російські пропагандисти-важковаговики, спікери РПЦ, роспатріоти та імперіалісти масово сипатимуть прокльони в адресу Маї Санду, пророкуючи їй “долю Порошенка” та звинувачуючи у церковному розколі. Окрім цього не можна виключати, що Кремль може спробувати спровокувати нову хвилю “захисту віри православної і мови російської” та дестабілізувати ситуацію у Молдові використовуючи підконтрольне Москві невизнане Придністров’я.

    Найсвіжіше

    Популярне