П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не терпітиме конкуренцію: В Моспатріархаті негативно сприйняли ідею визнання шаманізму “традиційною релігією” Росії

    У Російській православній церкві прокоментували прохання верховного шамана Росії Кара-оол Допчун-оола до влади, яке він озвучив під час третього Всеросійського з’їзду шаманів, визнати шаманізм “традиційною релігією” Росії.

    Зокрема, настоятель Спаського храму селища Андріївка Сергієво-Поссадської єпархії Московської митрополії РПЦ священник Дмітрій Поліщук припустив, що шаманізм буде складно визнати традиційною релігією в Росії, оскільки він не є однорідним на відміну від християнства чи ісламу.

    “Релігія визначається книгою. Є ж Священне Писання. В ісламі є Коран, у Іудеїв – Тора, у християн – Біблія. А у шаманів немає єдиного богословського центру, єдиного вчення. Який саме шаманізм ми хочемо визнавати і підтримувати?”, – цитує “Вєчєрняя Москва” доволі свавільне трактування священника поняття “релігія”.

    Чому свавільне? Бо варто згадати, для прикладу, синтоїзм – політеїстичну віру японців, яка не має засновника та єдиного святого письма, втім є панівною, визнаною і офіційною релігією Японії, як стає зрозумілим відверта хибність і неправдивість заяви клірика.

    Але такі вислови російського православного священника можуть мати й інший підтекст.

    За останній час шаманізм абсолютно неочікувано потрапив на перші шпальта російських ЗМІ, а шаман Алєксандр Габишев, якого засудили до примусового лікування, дедалі більше сприймається суспільством як мученик. А в РПЦ, як можна припустити, ділитись не люблять, і саме тому складається враження, що Моспатріархат прагне не допустити конкуренції, щоб не втратити монополію у сфері релігійного життя РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне