Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Підсумки візиту: Мова ненависті була складовою виховання єрархів РПЦвУ і лейтмотивом святкування незалежності України

    Під час візиту патріарха Варфоломія в Україні спостерігалось загальне піднесення, святкування Дня Незалежності України: радість за державну незалежність від Москви і отримання своєї незалежної від Кремля Церкви. Люди дякували за це Константинопольській Матері-Церкві, яка більше 1000 років тому хрестила Київську Русь.

    Всі інші конфесії в Україні, крім РПЦвУ, з повагою поставились до візиту патріарха Варфоломія, а глава УГКЦ подякував патріарху і подарував комплект панагій. Він зазначив, що Вселенський патріарх приїхав не лише до православних, а до всіх українців.

    Проте радість торкнулась лише патріотично налаштованих громадян та єрархів, які не сумують за Совєтським Союзом. У ці святкові дні РПЦвУ грозилась, що не прийде на святкування Незалежності України і влаштовувала акції ненависті. Коли більшість українців разом із патріархом Варфоломієм раділи за надання Томосу ПЦУ і молились в святій Софії за богослужінням, прихильники РПЦ в Україні думали, як би то нашкодити гостю. Вони навіть не прийшли на зустріч глав Церков і демонстративно раділи, що Варфоломія не було на міжконфесійній молитві та запустили фейк, що це «влада виключила патріарха Варфоломія із цього заходу на їх прохання».

    Відзначилась і верхівка РПЦ в Україні. Онуфрій перестав прикриватись і відсиджуватись в куточку, а особисто «благословив» акції ненависті до Вселенського патріарха. Як писали навіть близькі до РПЦ люди, склалося враження, що мова ненависті була головною складовою «духовного виховання» деяких єрархів Моспатріархату. Особливо відзначився митрополит Антоній (Паканич), Лука (Коваленко) та Іона (Черпанов). Коментатори такої поведінки московських єрархів влучно зауважили, що «Ангел з піною на роті перетворюється на демона».

    Всі мали можливість читати ті прокляття, які сипались від РПЦвУ на Вселенського патріарха лише за те, що той, на їх думку, посмів «втрутитись» і визнати незалежну від Кремля Церкву. Лише за такі діяння в РПЦвУ готові розідрати патріарха Варфоломія, обзивати його різними словами і навіть піддати анафемі. Андріївську церкву ці «віряни» порівняли із сатанізмом, а патріарха Варфоломія – із єресіархом.

    Поки одні тішились державним прапором, вивішували його біля своїх храмів, інші кричали під ВРУ і збирались в нічні стояння біля пам’ятника совєтському генералу Ватутіну. Найогидніше те, що багато кому платили за це, і люди на це погоджувались. За якихось 200 гривень стояти і кричати слова, які нібито могли виправдати розкольницьку діяльність РПЦвУ. Адже остання всіма силами не хоче допустити єдності України, єдності українського народу і Церкви, всіма силами намагається зберегти єдність із Москвою і негласно прикриває всі вбивства українців Росією на сході України.

    Таким чином в Московському патріархаті показали, що сумують за духовним ярмом, яке тепер вже висить надрізаним, адже в Україні є визнана і незалежна від Кремля Православна Церква. Як такі люди можуть святкувати Незалежність України? Хіба що вдавати, що тішаться за незалежність, а в глибині душі – сумувати за СРСР, за тюрмою народів і за монополією Московського патріархату в Україні. Не дивно, що і всі хто позбавляють український народ від залежності до Кремля, стають ворогами для Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне