Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Молдові хочуть зобов’язати РПЦ платити податки

    Громадський активіст Іон Андронак запропонував парламенту Республіки Молдова внести зміни до законодавства держави, які б зобов’язали Молдовсько-Кишинівську єпархію Російської православної церкви платити податки. Свою аргументацію він виклав у змістовній інформаційній записці.

    Андронак пропонує, щоб монастирі, єпархії та парафії офіційно працевлаштовували священнослужителів, які б отримували офіційну заробітну плату, з якої б сплачувались внески до фонду соціального страхування, медичного фонду та інші види обов’язкових податків. На думку активіста, офіційна зайнятість сприятиме прозорості релігійного культу у сприйнятті суспільства.

    “Протягом багатьох років ми були невдоволені зловживаннями з боку Молдовської митрополії РПЦ, а також політиків, які загравали з православним духовенством. Православні єрархи підтримували певні політичні партії, а потім політики пропонували митрополиту привілеї, такі як звільнення від імпортного мита, дипломатичні паспорти, урядові номери. Таким чином у нас з’явились клірики з перебільшеними якостями. Нарешті у нас є парламент і уряд з чесними людьми. Чи зможуть вони внести прозорість і справедливість в культи”, – цитують слова автора ідеї “НикВести” з посиланням на “Timpul”.

    Окрім того, в інформаційній записці міститься пропозиція Державній фіскальній службі Молдови санкціонувати торгівлю релігійними предметами та їх складовими, включаючи церковні магазини. Пропонується, що податки будуть сплачуватись після реалізації церковної атрибутики (ікон, свічок, масла, вина, книг, облачення тощо).

    Окрім цього, Іон Андронак вбачає необхідність прийняти поправки до Податкового кодексу Республіки Молдова, згідно з якими за проведення послуг ритуального характеру (хрещення, вінчання, похорон, поминальні богослужіння) РПЦ у Молдові була з зобов’язана виписати та видати квитанцію з наступною виплатою податків.

    І, як родзинка на торті, активіст пропонує на законодавчому рівні заборонити лідерам релігійних общин та представникам духовенства, які користуються державним майном, брати участь у передвиборчих кампаніях, а також обіймати будь-які політичні посади.

    Нагадаємо, “Духовний фронт” писав раніше, що проєвропейські настрої населення та загальний курс на європеїзацію Молдови підштовхнув православне духовенство цієї країни до пошуку єдності з більш близьким по духу Румунським Патріархатом.

    Після цього, в адресу чинної президентки Молдови Маї Санду з боку єрархів РПЦ та російських чиновників почали лунати звинувачення у провокації “церковного розколу”.

    На додачу, Московська патріархія розробила комплекс заходів з фінансової підтримки більш ніж сотні православних парафій Молдови, які почали стрімко втрачати парафіян. У такий спосіб, у Москві сподіваються вберегти підконтрольні собі парафії Моспатріархату, через які поширюються наративи російської пропаганди серед населення Молдови.

    Найсвіжіше

    Популярне