Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Через порушення карантину на Кіпрі судять митрополита, який виступав проти ПЦУ

    4 серпня 2021 року митрополит Морфський Кіпрської Православної Церкви Неофіт (Масурас) постав перед окружним судом Нікосії, повідомляє Вісник Кіпру.

    Митрополита, який виступав проти визнання Православної Церкви України, звинувачують в порушенні карантинних норм під час богослужіння і хресного ходу 6 січня, на свято Богоявлення.

    На початку поточного року через пандемію коронавірусу на Кіпрі діяли карантинні обмеження, за якими богослужіння в храмах можна було здійснювати в присутності не більше 75 осіб.

    У січні митрополита Неофіта викликали до слідчого комітету для пояснень після того, як він звершив літургію на Богоявлення за участю великої кількості вірян, 10 з яких не побажали вдягнути маски.

    Раніше синод Грецької Православної Церкви просив обмежити діяльність митрополита Мофського Неофіта, який проповідував теорії змови і антивакцинацію.

    Варто зазначити, що Неофіт був одним із небагатьох єрархів Кіпрської ПЦ, які виступали проти визнання ПЦУ. Цю ситуацію у російському медійному просторі намагались продемонструвати, як атаку Грецької Церкви на Кіпрську Церкву, хоча це не так. Обурення в Грецької Церкви викликали конспірологічні проповіді Неофіта, а не вся Кіпрська Церква. Це підтверджує і той факт, що звернення Елладської церкви зачитав предстоятель Кіпрської Церкви Хризостом, який попросив митрополита Неофіта «поважати бажання священного синоду Грецької Церкви і припинити конкретні проповіді».

    Неофіт відомий своєю прихильністю до росіян. За домовленістю з владою частково визнаної держави – «Північного Кіпру» Неофіт відвідував Гюзельюрт (Морфу), де опікувався російськомовними вірянами.

    Як бачимо, як тільки з’являються єрархи, які полюбляють Росію, одразу в них появляються конспірологічні теорії змови, або неприйняття рішення Вселенського патріархату.

    Нагадаємо, нещодавно Архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс наполягав на відставці єрарха Кіпрської Православної Церкви митрополита Лімасольського Афанасія, через його виступи проти Автокефальної Церкви України і Томосу.

    Водночас предстоятель Кіпрської Церкви архієпископ Хризостома вимагає щеплень всіх працівників Архієпархії, інакше ті що не щеплені, будуть ним звільнені. 

    Найсвіжіше

    Популярне