Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Хода РПЦвУ продемонструвала, що до Москви прихильно ставляться лише в Сирії та Сербії

    Хода у день святкування Хрещення Русі-України продемонструвала, що РПЦ в Україні підтримують на високому рівні лише дві автокефальні церкви із 15 – Антіохійська Православна Церква і Сербська Православна Церква. Тобто церкви, які знаходяться в тих країнах, де на політичному рівні підтримують політику РФ на світовій арені: Сербія і Сирія. Саме ці церкви надіслали, не тільки паломників, а і єпископат із своєї Церкви.

    Таким чином ізоляціоністську політику Московської патріархії підтримують лише 2 із 14 Церков (не враховуючи РПЦ), які є в Диптиху, це навіть не 25% із всього числа православ’я. Підтримка РПЦ і її сателіта в Україні є на рівні 14,5% серед світового православ’я.

    ПЦУ натомість підтримують такі Церкви: Вселенський Патріархат, Александрійська ПЦ, Грецька ПЦ, Кіпрська ПЦ. Тобто 4 із 14 Церков (не враховуючи ПЦУ). Це майже третина світового православ’я – 28.5%.

    Якщо, відняти активних прихильників РПЦ і церкви, які визнали ПЦУ, то вийде, що ПЦУ і Вселенського патріарха підтримує більше церков ніж РПЦ (28,5% проти 14,5%, або 4 проти 2).

    Ймовірно візит Вселенського патріарха в Україну збільшить розрив на користь ПЦУ, адже, як-не-як, Константинопольська Церква, це перша церква по честі в Диптиху, а Александрійська, яка також визнала ПЦУ, друга.

    По суті, все йде до того, що потрібен просто час іншим Помісним Церква, для плавного і зваженого рішення. Тим більше, що у світі спостерігали і за самою ПЦУ, як вона себе поведе. За словами предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, очікується визнання від ще чотирьох Автокефальних Церков: Румунська, Грузинська, Болгарська та Албанська.

    Нагадаємо, раніше Грузинська Православна Церква відмовилася відправляти свою делегацію до РПЦвУ на святкування Хрещення Русі-України.

    Також Духовний Фронт України писав, що РПЦвУ запросила на свою ходу проросійське крило духовенства із Сербії та Сирії.

    Найсвіжіше

    Популярне