Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Ще чотири помісні Церкви готові визнати ПЦУ, але потрібен час

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що є чотири Помісні Церкви, які можуть визнати Православну Церкви України. В інтерв’ю liga.net предстоятель ПЦУ назвав ці Церкви: Румунська, Грузинська, Болгарська та Албанська.

    Митрополит Епіфаній вважає, що візит Вселенського патріарха Варфоломія може сприяти прискоренню процесу визнання цими Церквами.

    «Це сигнал, в першу чергу, про те, що Україна – канонічна територія української церкви. Вселенський патріарх приїжджає як наш побратим. Він перший серед рівних. Він приїжджає на запрошення української держави і ПЦУ. На канонічну територію української церкви. Тому РПЦ так протестує… Можливо, це дасть поштовх до визнання іншими церквами. Багато вже практично визначилися. Але потрібен час», – сказав глава Української Церкви.

    Він додав, що у кожній церкві є прихильники РПЦ і в Україні теж. «Деякі прихильники РПЦ в Україні навіть сидять в кабінетах влади. Що вже говорити про церкви. Вони працювали протягом століть», – зазначає владика.

    За словами речника ПЦУ, архієпископа Євстратія, одне з центральних завдань не тільки РПЦ, а й російської держави, церковної та «сірої» дипломатії – не допустити визнання ПЦУ тими, хто ще цього не зробив, і дискредитувати визнання в тих церквах, які визнали.

    «Створювати проблеми. Яскравий приклад – це Кіпр, де кілька проросійських митрополитів, які отримували величезну допомогу від РФ на реставрацію своїх храмів, саботували визнання. А коли воно сталося, стали протестувати», – розповідає Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне