П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Якутський шаман Габишев, який йшов “виганяти Путіна”, може не пережити трьох років примусового “лікування”

    “Духовний фронт” вже інформував, як 26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити місцевого шамана Алєксандра Габишева на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Адвокат Алєксєй Прянішніков повідомляє, що термін та місце примусового лікування засудженого, на даний час, не визначені, пише “Credo press”. Суд призначив шаманові особливий режим – “інтенсивний нагляд”, відтак, можна припустити, що “лікувати” Габишева будуть не в Якутії, оскільки регіон не має психіатричних закладів, де можна забезпечити такий режим.

    “Коли призначають примусове лікування, люди перебувають в медзакладі не менше 2,5-3 років. Алєксандру призначили “інтенсивний нагляд”, що означає лікування потужними психотропними препаратами, нейролептиками. Суддя взяв до уваги висновок психіатрів, які стверджували, що Габишев особливо небезпечний, хоча ніяких доказів цьому немає. І суд цим задовольнився”, – повідомив адвокат.

    Сестра шамана Вікторія Захарова вважає, що Алєксандр Габишев не витримає три роки лікування нейролептиками. Рідні засудженого раніше відзначали, що під час перебування в диспансері він став загальмованим, в’ялим, у нього спостерігались розлади мовлення.

    Правозахисники здивовані призначенням настільки суворого режиму лікування. Вони нагадали журналістам, що Алєксандра Габишева звинуватили у тому, що він вдарив по стегну одного з правоохоронців батасом (якутським мечем – експертиза підтвердила, що це не холодна зброя). І хоча офіційний висновок експертів засвідчує, що шаман не наніс шкоди здоров’ю росгвардійця, співробітник відомства лишився потерпілим у справі і, зрештою, шамана було визнано винним.

    На противагу, адвокати Габишева інформували слідство та суд про факт нанесення Алєксандру Габишеву поранення голови під час затримання, однак кримінальна справа порушена не була. Правоохоронці заявили, що Габишев, нібито, міг заподіяти поранення сам собі.

    Не зважаючи ні на що, сестра шамана Вікторія Захарова зізналась, що у понеділок зранку прихильники Габишева, які зібрались біля будівлі суду у кількості 30 чоловік, були переконані, що його випустять на свободу.

    Нагадаємо, наприкінці червня цього року, він передав на свободу записку у якій висловлював сподівання скоро опинитись на волі. Надія на це з’явилась після того, як його запевнили, що скоро відбудеться засідання комісії, котра визначить перелік ліків, які він самотужки зможе приймати вдома. Втім, російська судова система вирішила інакше.

    “Ми всі шоковані. Я планувала одразу повезти брата до цивільних лікарів, щоб відновити його здоров’я, зіпсоване примусовим “лікуванням” в диспансері. Минулого року у мене на його відновлення пішла вся осінь і половина зими, він щойно прийшов до тями, і його знову закрили”, – повідомила Захарова.

    Сестра засудженого привела приклад, що сам Габишев неодноразово говорив, що колонія краще за психлікарню. Захарова неабияк стурбована тим, що два-три роки в умовах “інтенсивного нагляду” шаман може просто не витримати.

    “Я розумію, як тільки він вийде, я його не втримаю вдома. Та я й відмовляти не буду – він все сам вирішує”, – зауважила вона.

    Прихильники Алєксандра Габишева переконані, що вій користується колосальною підтримкою народу. Однак, люди, здебільшого, підтримують його “з дому” – бояться арештів.

    Вирок Габишеву – це ознака того, що влада вважає його небезпечним. Правозахисник Лєв Пономарьов вважає, що справа Габишева – просто ще одна в переліку “політичних замовних справ громадян, які конфліктують з системою”.

    “Поки подібні переслідування не набули масового характеру, боротись з ними, вочевидь, будуть тільки правозахисники. У подібних Габишеву випадках каральної психіатрії я б порадив захисникам, окрім звернень до Верховного Суду та Європейського суду з прав людини, щодня ходити до психіатричних закладів, щоб контролювати препарати, приймати які примушують ув’язнених”, – розповів наостанок Лєв Пономарьов.

    Найсвіжіше

    Популярне